Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Faruk Kulović preuzima FC”Suwaiq”, prvaka Omana!

Faruk Kulović, bivši fudbaler i trener NK „Bosna“ Visoko, od ove sezone preuzeo je ekipu FC „Suwaiq“ iz Omana, aktuelnog šampiona ove države. Ambicije ovog kluba su da u ovoj godini naprave nešto više u Azijskoj Ligi šampiona (AFC) i iz tog razloga angažovali su našeg stručnjaka koji već ima iskustva igranja u azijskoj Ligi prvaka „AFC“ s ekipom FC „Kuwait  Sporting Club“ iz Kuvajta.

Ekipa FC „Suwaiq“ je dvije godine za redom prvak Omana, tako da će biti vrlo teško i zahtjevno nastaviti taj kontinuitet osvojiti opet šampionat Omana, zatim pokušati uzeti nacionalni Kup Omana i igrati Ligu prvaka Azije“ kaže Kulović i dodaje:

Naravno da je ovo sve izazov za mene, nadam se da neću iznevjeriti rukovodstvo kluba koje je odlučilo da mene uzme za šefa stručnog štaba. Učinit ću sve da nastavim s uspjesima kluba, pokušavam osvojiti pored lige i Kup Omana, te napraviti iskorak u Ligi prvaka (AFC), te dovesti ekipu „FC „Suwaiq“ u samu završnicu ovog prestižnog takmičenja Azije. Čast i zadovoljstvo je biti trener jedne ovako kvalitetne ekipe kao što je FC „Suwaiq“ u kojoj igra veliki broj reprezentativaca Omana, koji su prije nekoliko dana izbacili reprezentaciju Kine (Ćiro Blažević) iz kvalifikacija za Olimpijske igre.

Faruk Kulović, bivši igrač i trener FK „Bosne“ bio je trener visočke „Bosne“ u dva navrata u Premijer Ligi BiH, zatim u Prvoj ligi Federacije BiH, obavljao je i funkciju sportskog direktora u NK „Bosna“ Visoko 2001. i 2008.

2004. odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate u klub „Al Ittihad“ UAE.

2005-2008. FC „Kuwait Sporting Club“ Kuvajt

2008. Trener „A“ reprezentacije Kuvajta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u J. Africi  2010.

Poslije toga u augustu odlazi u Saudijsku Arabiju u Al Nassr iz Riyadha.

2009. vraća se u Bosnu i završava školovanje za trenersku „Pro licencu“, a stažiranje je obavio u VFL „Bochum“ Njemačka

U septembru 2009. preuzima Al „Wahda“ iz Damaska (Sirija), jednu od najboljih ekipa Sirije, prvaka Azije 2003. godine.

2010. preuzima Al Seeb iz Omana, u julu 2011. potpisuje za „FC „Suwaiq“ iz Omana.

Od zapaženih rezultata našeg stručnjaka treba napomenuti da je bio prvak Kuvajta  tri godine za redom (tri zlatne medalje), osvajač „Princ Kupa“ Kuvajta (zlatna medalja), pobjednik „Karafi Kupa“ Kuvajta (zlatna medalja). Igrao dva finala „Princ Kupa“ (dvije srebrene medalje), igrao finale „Emir Kupa“ Kuvajta (srebrena medalja),  što znači ukupno osam medalja za tri godine.

U svakom slučaju zavidni rezultati, pa našem Visočaninu Faruku Kuloviću možemo samo poželjeti puno sreće u novom azijskom izazovu i još poneki trofej i medalju.