Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nagrada za partnersku igru dodijeljena je Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću

Predstava «Čekajući Marčela» (Stefano Ricci i Gianni Forte), rađena u koprodukciji bugojanskog Teatra «Fedra» i Kulturne scene «Male stvari» iz Trebinja, reditelja Željka Miloševića, proglašena je najboljom predstavom u cjelini na 39. teatarskom festivalu BiH «Fedra».

Stručni žiri koji je radio u sastavu Ljubica Ostojić, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, reditelj Marko Misirača iz Banja Luke i Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla, dodijelio je pohvalu za scensku disciplinu u ovoj predstavi Jusufu Hoziću, glumcu Teatra «Fedra» iz Bugojna.

Nagrada za najbolju režiju IDEA PLUS dodijeljena je Željku Miloševiću, reditelju predstave «Porodične priče» (Biljana Srbljanović), u izvedbi Kulturne scene «Male stvari» iz Trebinja.

Najbolju mušku ulogu na Festivalu ostvario je Amel Ugarak, član Teatra «Fedra» Bugojno, za ulogu Džoa u predstavi «Brzina tame», koju je režirala Senada Milanović.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Dragić za ulogu Milene u predstavi «Porodične priče», KS «Male stvari» iz Trebinja.
Nagrada za partnersku igru dodijeljena je Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću za uloge Stiva Arnolda i Vilhelma Furtvenglera u predstavi «Na čijoj strani» (Ronald Harwood) u izvedbi Teatra «Total» Visoko, u režiji Jesenka Muzaferije.

Nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu dobili su članovi bugojanske «Fedre» Senad Milanović za ulogu Edija i Naratora, i Amina Omerović, za ulogu Meri u predstavi «Brzina tame». Po odluci stručnog žirija ova predstava imala je i najbolju scenografiju, koju je uradio Antonio Džolan.

Nagrade za kolektivnu glumačku igru i najbolju muziku pripale su ansamblu predstave «Udijelite sirotinji» Pozorišta mladih iz Tuzle, u režiji Adnana Mujkića.

Žiri publike u kojem su bili Vernesa Manov, Zinka Čehajić, Bedrija Čusto, Šeherzada Dedić, Sead Karadža, Vigor Dundović i Samir Tahirović, proglasio je predstavu «Udijelite sirotinji» najboljom na Festivalu.

Organizator 39. teatarskog festivala BiH bio je Kulturno-sportski centar Bugojno u partnerstvu s Teatrom «Fedra».

Pokrovitelji Festivala su Općina Bugojno, Federalno ministarstvo za kulturu i sport i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport SBK-a.