Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Niže upisnine

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je zaključak kojim se visina troškova upisa i školarine za studente Univerziteta u Zenici u akademskoj 2011/2012. godini smanjuje za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tako će za redovne studente cijena upisnine umjesto dosadašnjih 100 KM iznositi 50 KM, a za one koji ponovo upisuju istu godinu studija umjesto 200 KM upisnina je 100 KM.
Prema informaciji iz ZDK-a, ova odluka važi za sve vrste usluga koje fakulteti Univerziteta pružaju studentima. Na ovaj način, kako je rečeno, Vlada želi smanjiti troškove studentima i njihovim roditeljima prilikom upisa na fakultet, ali i kod plaćanja ostalih dadžbina na Zeničkom univerzitetu.

Od ove odluke o snižavanju svih troškova studija za polovinu od prošlogodišnjih cijena izuzeti su redovni, samofinansirajući i vanredni studenti.

Press služba Vlade Zeničko-dobojskog kantona  je objavila ispravku svoga saopćenja, nakon sjednice Vlade ZDK-a, o sniženim upisninama na fakultetima Univerziteta u Zenici.

„U tekstu Vlada ZDK-a snizila je cijene upisa studenata za 50 posto, potkrala se greška jer smo naveli da troškovi za redovne samofinansirajuće i vanredne studente nisu sniženi za 50 posto. Ispravan podatak je da prvi upis u akademsku godinu za samofinansirajuće i vanredne studente nije snižen, ali su svi ostali troškovi – ponovni upis u istu godinu studija, prijemni ispit, razna uvjerenja i ovjere, te drugi dokumenti koji se izdaju studentima na Zeničkom univerzitetu, sniženi također za 50 posto kao i kod redovnih studenata“, stoji u ispravci Press službe ZDK-a.