Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent kontinuirano podržava mlade i njihova nastojanja da ostvare zadane ciljeve

Ulažući u obrazovanje ulažemo u budućnost. Samo kontinuiranom edukacijom možemo ostvariti zavidne rezultate u svim segmentima društva. Našoj zemlji trebaju obrazovani i stručni ljudi. Upravo oni mogu biti pokretač promjena, i nosioci bolje i stabilnije budućnosti.

Prevent je prepoznao ulogu obrazovanja u životima mladih u Bosni i Hercegovini, stoga kontinuirano pomaže projekte ili učešće u projektima koji promovišu upravo ovakve vrijednosti.

Mlada Visočanka Hana Genjac priprema se za učešće na Genius Olympiad  koja se održava u New Yorku, a okuplja 196 srednjoškolca iz cijelog svijeta. Ova olimpijada promovira globalnu zaštitu okoliša i samo takmičenje je podijeljeno u pet kategorija.

Od preko 640 prijavljenih iz cijelog svijeta, Hanin projekat Green hotels (Zeleni hoteli) ušao je u uži krug te je tako ona dobila priliku da predstavi svoje rješenje zaštite okoliša i, kako kaže, predstavi svoju zemlju na ovom respektabilnom takmičenju.

„Jako sam ponosna i sretna što ću biti u mogućnosti da učestvujem na Genius Olympiad“, ističe Hana, te dodaje, “cilj mi je promovisati Bosnu i Hercegovinu i dokazati da i mi imamo potencijale kada je u pitanju nauka i obrazovanje“.

Prevent je Hani obezbjedio finansijska sredstva koja će joj olakšati boravak u SAD-u gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu zajedno sa svojom kolegicom Harisom Polutan u kategorji „Ljudska ekologija“.

Takmičenje će trajati pet dana, a na njemu će učestvovati 46 zemalja iz cijelog svijeta uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Veliku Britaniju, Italiju i Rusiju.