Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pozitivno Visoko: Do kraja godine obaranje rekorda prodaje iz 1991. godine!

Pola godine nakon preuzimanja većinskog paketa dionica od ukupno 83,93% u kompaniji “Vispak” d.d. od strane  “AS” d.o.o. Tešanj, prehrambena industrija iz Visokog zabilježila rekordnu mjesečnu proizvodnju i prodaju u njenoj poslijeratnoj historiji. Već do kraja ove godine novi vlasnici najavljuju obaranje prijeratnog rekorda prodaje Vispaka iz 1991. godine.

Šest mjeseci nakon preuzimanja većinskog vlasništva Vispaka od kompanije “AS” d.o.o. Tešanj, “Vispak” d.d. iz Visokog bilježi rekordnu ukupnu proizvodnja i prodaju.

Samo u maju ove godine “Vispak” je na tržište plasirao proizvode u vrijednosti od 2.411.483,90 KM, što je za 76% više u odnosu na isti period lani, dok je ukupna vrijednost proizvodnje iznosila 2.464.376 KM.

Svi segmenti proizvoda Vispaka bilježe porast prodaje, kako iz programa kafa s brandovima Zlatna džezva i Esspresso, tako i proizvodi iz Vispakovog programa  Bosanske kuhinje kao što su Begova čorba, Tarhana, Goveđa i Pileća juha, Sarajevska  čorba, Vita, začini, te čokoladnog programa i brandovima Club čokolada i kremnog namaza Stampi, itd.

Od momenta preuzimanja Prehrambene industrije “Vispak”, na čijem čelu se nalazi novi menadžment predvođen direktorom Rusmirom Hrvićem, većinski vlasnik “AS” d.o.o. Tešanj uspio je  povećati obim proizvodnje za oko 30%.

“Razlog za ovako brzu konsolidaciju, pozitivne i pomalo iznenađujuće rezultate Vispaka, objašnjavam prije svega domaćinskim odnosom prema poslovanju, veoma kvalitetnoj distribuciji, novom motiviranošću i angažmanom naših radnika u Vispaku i cijeloj Grupaciji, kao i raznovrsnošću prodajnih aktivnosti na tržištu i tržišnoj poziciji koju ima ‘AS’ d.o.o. od ranije.  Velikim ulaganjem u ‘Vispak’ koje smo izvršili 2010. godine načinjen je strateški potez, čime smo se promovirali u regionalnog lidera u proizvodnji konditorskih proizvoda i kafe. S druge strane, u Vispaku smo se susreli s tipičnim problemima za našu poslovnu stvarnost. Preduzeće je bilo nelikvidno, doprinosi za radnike nisu bili uplaćeni, obim proizvodnje je bio u padu, itd.  I pored toga, rezultati koje već sada postižemo dovoljan su argument kako možemo biti zadovoljni razvojem poslovanja. Ponukani pozitivnim učincima, ali i šansama koje prepoznajemo na tržištu, korigirali smo naš kratkoročni cilj. Naime, do kraja ove godine namjeravamo ostvariti veću prodaju od one koja je zabilježena u Vispaku prije rata, dakle rekordne 1991, a koja je svih ovih godina bila nedostižna“, pojašnjava Rusmir Hrvić, direktor Vispaka i vlasnik “AS” d.o.o.

O AS Grupaciji

AS Grupaciju sačinjavaju četiri preduzeća: AS iz Jelaha, Vispak iz Visokog, Napredak iz Tešanja i Vemal iz Tešanja. AS Grupacija zapošljava ukupno 900 radnika kojima se redovno isplaćuju plaće, doprinosi i ostale obaveze. Prema posljednjim istraživanjima nezavisne istraživačke kuće „GFK“,  u segmentu tvrdih keksova brandovi Master i Kent, čiji je AS vlasnik, zauzimaju prvo mjesto, ispred Kraša, Bambija, Klasa i ostalih proizvođača. Izvoz raste iz godine u godinu, tako da je u 2010. dostigao iznos od preko 3,5 miliona KM. Potvrda  uspješnosti  na području Bosne i Hercegovine jeste i uzastopno svrstavanje kompanije AS među sto najuspješnijih preduzeća u Bosni i Hercegovini, a prema bh. časopisu  Poslovne novine 2008. godine na listi stotinu najvećih firmi u Bosni i Hercegovini, AS se nalazi na 33. mjestu. U narednom periodu AS Grupacija ima za cilj postati  jedan od pet najvećih proizvođača konditorskih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi zbog čega su u planu velika ulaganja u nove proizvodne pogone, skladišta, opremu i što je najvažnije u nova zapošljavanja i educiranje radnika. Kao društveno odgovorna kompanija AS Grupacija i dalje će se potvrđivati investiranjem u one poslove koji ne donose veliki profit, ali stvaraju veliki broj radnih mjesta.