Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

IGM Visoko … uslov kvalitetne gradnje!

Još prije stotinjak godina proizvodila se cigla u Visokom, u privatnim ciglanama i na dosta primitivan način. Mada nema pouzdanih podataka koja godina predstavlja početak proizvodnje cigle, sa sigurnošću se može reći da se radi o prvim godinama prošlog stoljeća, na osnovu usmenih predanja i drugih potvrda.

Razvoj ciglarstva u ovom kraju temeljio se prije svega na činjenici da je visočka okolina bogata visoko kvalitetnim glinama. Položaj Visokog i komunikacije s istim omogućile su da se dođe do određenih spoznaja u proizvodnji cigle, iako su počeci njene proizvodnje bili dosta primitivni, kako u pogledu proizvodnje tako i sušenja, te njenog pečenja.

Značajniji korak u razvoju ciglarstva o pitanju povećanja kapaciteta i kvaliteta proizvoda te modernizacije proizvodnje,  desio se 1975. godine izgradnjom nove poluautomatizovane ciglane. Već 1984. godine, uz postojeću, puštena je u rad nova potpuno automatska ciglana. Zaokruženjem proizvodnog programa ciglarskih proizvoda za to vrijeme, pristupilo se proširenju djelatnosti uvođenjem prodaje kompletnog građevinskog materijala.

Agresija na BiH samo je privremeno zaustavila razvoj i ekspanziju „IGM“. Završetkom rata, ubrzanim otklanjanjem šteta i pokretanjem proizvodnje nastupa period najjačeg razvoja preduzeća.

Preduzeće danas sačinjavaju dvije moderne fabrike cigle s ukupnim kapacitetom preko 100 miliona jedinica normalnog formata godišnje, linija gredica za proizvodnju polumontažnih stropnih i krovnih konstrukcija, fabrika za proizvodnju ekspandiranog polistirena – stiropora, fabrika za proizvodnju ALU i PVC stolarije, segment građevinske operative i mreža prodajnih centara svih vrsta građevinskih materijala. Navedene djelatnosti prate i sporedni programi: mini pogon za proizvodnju pločastog namještaja, sve vrste radionica, transportne usluge, ishrana i prevoz uposlenih i ostalo.

Spomenuta stogodišnja tradicija u proizvodnji ciglarskih proizvoda, pobrojane fabrike i djelatnosti, čine Industriju građevinskog materijala “IGM” Visoko respektabilnom firmom u građevinskoj branši. Stalno praćenje modernih tehnologija, prisustvo na domaćim i inozemnih stručnim sajmovima, konstantna edukacija uposlenika, stručan i sposoban kadar, te jasno postavljeni ciljevi su ključ uspjeha i čvrsti temelji za ono što “IGM” nedvojbeno jeste, a to je – vodeći proizvođač ciglarskih i stiropor proizvoda u Bosni i Hercegovini, te jedna od najkompletnijih firmi u građevinskoj djelatnosti u BIH.

Industrija građevinskog materijala Visoko, s kompletnom proizvodnom i administrativnom infrastrukturom, smješena je na lokalitetu Donje Mošre, udaljenom od grada Visoko 5 km.

Mrežu prodajnih centara čine stovarišta građevinskih materijala u Moštru, Visokom, Rakovici i Doglodima pored Sarajeva, robna kuća u Moštru, te marketi u Moštru i Visokom. Uskoro na atraktivnoj lokaciji na ulazu u Visoko pored postojećeg stovarišta, vrata otvara novi tržni centar na preko 5000 m2.

Firma zapošljava oko 300 radnika različitih kvalifikacija. Savremeni tehnološki procesi koje firma permanentno inovira, omogućavaju njenim radnicima optimalne i čiste uslove za rad. U svom radu IGM primjenjuje tri ISO standarda; sistem upravljanja kvalitetom (9001), zaštitom okoline i ekologije (14001) i zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu (18001). Svi pogoni su kompjuterizovani, a većina procesa se odvija mašinama koje su među najsavremenijim u Evropi. {jcomments off}