Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Otvorena izložba “DOKUMENTA Zidovi i modri prozori” Jasmine Hrustanović

Večeras je u visočkoj galeriji “Likum 76” otvorena izložba suvremene fotografije “DOKUMENTA Zidovi i Modri prozori” autorice Jasmine Hrustanović. Ova autorica rođena je u Sloveniji, u Ljubljani. Prvobitno je studirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a nakon toga se posvetila studiju klasičnih likovnih umjetnosti i likovne pedagogije. Po zvanju je akademski grafičar i profesor likovne pedagogije. Na kolektivnim izložbama se počela pojaviljivati još 2000. godine, a od 2003. godine, pa do danas imala je i nekoliko samostalnih izložbi u Sarajevu.

DOKUMENTA

Nakon perioda autorskog formiranja kroz klasični grafički izraz, vrlo brzo prelazim na kreativno vizualno i tekstualno dokumentovanje komunikacije identiteta, vremena i prostora. Tog koncepta je i serija fotografija Zidovi i Modri prozori, snimljenih u danima pred konačno zatvaranje devastirane zgrade Vijećnice u Sarajevu, 2008. godine. Ova znamenita zgrada u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je tokom agresije na BiH, 1992. godine, zajedno sa bibliotekom skoro potpuno uništena, a prošle godine se navršilo 18 godina čekanja na njeno obnavljanje.

Ovo je dokumentacija simbola ratnih stradanja, ali i kontinuiteta destrukcije kroz poratni ignorantski odnos do obnavljanja istih, te ona postaje i simbol neobnavljanja, nekonstrukcije, nenapretka…

Zidovi i Modri prozori odražavaju temu neslobode i klaustofobije zatvorenog prostora koja se ne mijenja ni nakon rata, konstantno egzistira u produženom obliku “trajanja destrukcije”. S tim u vezi je i tema Umjetničke egzistencije na ovom prostoru i u ovom vremenu…

No još ću reći…da u svakoj tami postoji svjetlost koju trebamo tražiti…tako da i na svakoj mojoj fotografiji svjetlosna konstrukcija nosi zbivanje i poruku.

Jasmina Hrustanović

{joomplucat:125 limit=8|columns=4}