Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poticaji u ZDK

Kroz sedam vrsta poticaja Vlada Zeničko-dobojskog kantona u proteklih pet godina subvencionirala je i pomogla 422 pravna subjekta s ukupno sedam miliona i 87.490 KM, saopćeno je na  prezentaciji dosadašnjih i najavi budućih poticaja Vlade ovog kantona. Broj direktnih firmi korisnika je manji, jer su neke firme koristile više poticaja ili neke poticaje po više puta. – Subvencionirani su administrativni troškovi za gradnju novih objekata, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, regresiran dio kamata kod komercijalnih banaka, pomognuta izgradnja industrijskih zona, subvencionirane investicije kod obrta, povećanje hotelskih kapaciteta i subvencionirane prijave novih patenata domaćih inovatora – kazao je ministar privrede Jusuf Duraković, koji je naglasio da i pored restriktivne budžetske politike nove vlade, novca i načina za pomoć privredi ima dovoljno, te da Vlada ima osnovne instrumente provjere korištenja ovih poticaja. 

Najviše poticaja, po općinama, dobile su firme iz Tešnja i Visokog, a onda Zenice i Žepča, dok je samo jedan posto poticaja, odnosno manje od jedan posto sredstava otišlo u Olovo. Gotovo podjednako su sufinansirani proizvodnja hrane (1,74 miliona KM), metaloprerada (1,47) i usluge (1,25). 

– Želja nama je da poticaje još približimo privrednicima, te smo ih i danas pozvali da sve svoje prijedloge uobliče i po njima ćemo sigurno postupati u narednim budžetima, kazao je Duraković. Džemal Memagić, direktor olovske kompanije “Alma Ras” istakao je da je proteklih godina, koristeći sredstva iz više izvora poticaja, ova kompanije povećala značajno broj zaposlenih, proizvodnju, otvorila svoje objekte u nekoliko bh. gradova

– Krenuli smo naprijed, jer nismo željeli biti samo promatrači. Treba biti iskren pa reći da su ta sredstva korisno upotrebljena, kazao je Memagić.

(zenicablog.com)