Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi štrajk već u julu?

Vlada Zeničko-dobojskog kantona grubo će izigrati sporazum kojim je 4. Aprila prekinut generalni štrajk pripradnika Kantonalnog MUP-a, a kojim je najavljeno da će novi zakon o plaćama policajaca do jula ući u skupštinsku proceduru i početi s primjenom najkasnije od 2012.godine. Podsjetimo, sredinom marta policija ZDK počela je generalni štrajk zbog katastrofalne ekonomske situacije u kojoj se nalaze policajci s najnižim primanjima u FBiH. Štrajk je prekinut uz obećanje da će radna grupa pripremiti nacrt te da policajci primjenu mogu očekivati najkasnije do kraja kalendarske godine. Policajci su pristali, znajući da je prethodno usvojen budžet u kojem nema novca predviđenog za povećanje plaća.

-„Nacrt koji će pred poslanicima biti 23.juna, usaglašen je sa sindikatom, jer su dva pravnika predstavnika sindikata bili članovi grupe. Vlada će svakih šest mjeseci analizirati finansijsko stanje i donijeti odluku kada se može početi s primjenom“ – kazao nam je ministar policije ZDK Rifat Delić. Naravno, ministar je zanemario podatak da, ako novac ne bude planiran, neće biti ni podijeljen, što znači da policajci u ZDK ostaju s daleko najnižim plaćama u FBiH.

-„To podmetanje u završnim odredbama znači samo jedno – štrajk, i to odmah po usvajanju nacrta“ – kazali su nam predstavnici nekoliko policijskih stanica.

Dnevni avaz