Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić: Ukupni prihodi u budžetu za period januar maj 88 miliona KM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak danas je izjavio da je u radu Vlade u proteklom tromjesečnom periodu ispoljena dobra doza temeljitosti, te da su tretirani i usvojeni dokumenti koje je moguće provesti u praksi, a nisu sami sebi cilj.

Na press konferenciji povodom 100 dana rada Vlade ZDK, premijer Plevljak je istakao da je Vlada uspjela da se ponaša kao jedan tim za dobrobit svih građana.

– Cijenimo da se iz dana u dan povećava stepen sposobnosti Vlade ZDK, kazao je premijer Plevljak.

Prema njegovim riječima Vlada je u protekla 3 mjeseca održala 16 sjednica na kojima je razmatrana 351 tačka dnevnog reda.

Ministar privrede o problematici koncesija

Ministar privrede ZDK Jusuf Duraković danas je ukazao da je evidentan problem aktuelnih zakonskih rješenja oko dodjele koncesija i na federalnom i kantonalnom nivou.

– U pripremi su Nacrti federalnog i kantonalnog Zakona o koncesijama koji bi trebali otkloniti nejasnoće u pogledu procedura dodjele koncesija, visine naknade i načina njene raspodjele na određene nivoe vlasti, rekao je Duraković.

Što se tiče nedoumica oko eksploatacije krečnjaka na Crvenim stijenama u okolini Zenice od strane preduzeća ŽGP, koje ne plaća koncesionu naknadu, sve bi trebalo biti jasnije u narednih mjesec dana.

– Ovo preduzeće ima Rješenje nadležnog federalnog ministarstva i izvadak iz katastra Općine Zenica prema kojem je korisnik terena na Širokim Stijenama u količini 120 duluma zemlje na 25 godina.

– Ako bi htjeli uvesti nekog drugog u posjed to ne bi mogli i stvorili bi novi veći problem Vladi ZDK, kazao je Duraković.

On je naglasio da je ŽGP spreman plaćati koncesionu naknadu, ali trenutno nije moguće precizirati njen iznos.

Za pet mjeseci dobro punjenje budžeta

Ministrica finansija ZDK Amra Babić izrazila je danas zadovoljstvo stepenom punjenja kantonalnog budžeta za 5 mjeseci tekuće godine.

– Punjenje budžeta u ovom periodu kreće se oko 92 posto u odnosu na plan i to bez namjenskih doznaka, pojasnila je ministrica Babić, istakavši da je u maju sa 22 miliona maraka ispunjen mjesečni plan.

Ukupni prihodi u budžetu ZDK za period januar – maj iznose 88 miliona maraka, što je za 8 miliona manje u odnosu na plan.

Prema riječima ministrice Babić, u drugoj polovini godine očekuje se dodatno poboljšanje stanja u budžetu.

Ministrica zdravstva o projektima

Ministrica zdravstva Senka Balorda danas je izjavila da Vlada ovoga kantona podržava sve projekte ulaganja u razvoj zdravstva, ali se moraju prethodno dobro analizirati.

-Konkretno, projekti radioterapije i izgradnje novog energetskog i operativnog bloka Kantonalne bolnice Zenica zahtijevaju temeljit pregled dokumentacije.

– Formirali smo radnu grupu eksperata iz oblasti medicine i građevine kako bi ovoj Vladi mogli tačno reći o kojim iznosima se radi za projekat radioterapije i austrijskog kredita za nabavku opreme za zeničku bolnicu, pojasnila je ministrica Balorda.

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravstva će vrlo brzo pripremiti mjeru „zlatnih 120 minuta“, koja znači da će svaki pacijent sa područja ovog kantona s akutnim infarktom, u roku od 120 minuta bez uputnice biti smješten u neki od kliničnih centara koji ima kardiohirurgiju: Sarajevo, Banja Luku ili Tuzlu.

(Šerif B.)