Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počela Međunarodna radna akcija volontera “MRAV 2011”

Od danas počinje nova sezona arheoloških istraživanja visočkih piramida i podzemnih kompleksa tunela u bosanskoj dolini piramida, te nova sezona međunarodne radne akcije volontera “MRAV 2011”.

I ove kao i prethodne godine veliki broj volontera iz cijelog svijeta posjetit će Visoko i pomoći istraživanja koja vodi Semir Osmanagić zajedno s voditeljicom arheoloških radova dr. Sarom Acconci iz Italije. Kao što smo ranije i pisali i najavljivali, ove sezone će Visoko ugostiti 474 volontera koji će u narednim mjesecima raditi u smjenama po 14 dana na otkrivanju novih dokaza o postojanju piramida i prahistorijskih podzemnih tunela. Prijave su stigle iz 42 države, sa šest kontinenata i to: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, Holandije, Irske, Francuske, SAD, Švicarske, Njemačke, Norveške, Kolumbije, Kanade, Australije, Kine, Turske,Italije, Indije, Indonezije, Egipta, Danske, Španije, Brazila, Jordana, Belgije, Saudijske Arabije, Argentine… Među prijavljenima je i više od 25 arheologa, antropologa, historičara i geologa. Najstariji volonter Smail Sikirić ima 71 godinu, a najmlađi Nimai Kotnik samo deset godina.

Ove godine u mjesecu septembru, tačnije od 05. do 11. septembra,  bit će održana i Druga međunarodna konferencija o piramidama u BiH, a međunarodni stručnjaci će na toj konferenciji prezentirati sve ono što je naučno dokazano i potvrđeno o bosanskim piramidama u periodu od 2008. do ove godine, s tim da će se dio konferencije ove godine osim u Sarajevu održati i u Visokom.