Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dani fotografije Visoko 2011. od 09-16. juna

Udruženje „Damar omladine“ organizuje „Dane fotografije Visoko 2011“. Osnovna ideja projekta jeste upoznavanje i educiranje mladih o fotografiji koji bi kroz ispoljavanje svojih talenata doprinijeli oživljavanju umjetničkih izraza kroz fotografiju. Želeći promovisati fotografiju kao jedan od oblika umjetničkog djelovanja Udruženje „Damar omladine“ će u periodu od 9. do 16. juna u prostorijama Udruženja, Club „DOM“, Ul. Dr. Džananovića br. 20 Visoko, upriličiti:

–  Izložbu najboljih fotografija u Bosni i Hercegovini 2010. godine.

Otvaranje izložbe „Fotografija godine u BiH 2010“ je 9. juna 2011. godine u 19 h, uz prigodan muzički program.

–  Fotografska radionica

Kako bismo mladima dali smjernice kako napraviti dobru fotografiju dana 10. 06. 2011. u 17 h bit će organizovane radionice koje će voditi eminentni fotografi Haris Čalkić (Magazin Start i urednik portala fotografija.ba), Dado Ruvić (Reuters) i Jasmin Brutus (Dnevni Avaz). Učesnici će steći osnovna znanja o mogućnostima i prednostima koje pruža fotografija kako bi mogli u budućnosti iskazati svoje talente kao produktivni članovi zajednice. Također, predavači će dati kratke smjernice o fotografisanju za Foto maraton koji se održava narednog dana. Nakon radionice, učesnici će imati priliku pogledati projekcije filmova o fotografiji i fotografima.

–  Foto maraton

Dana 11. 06. 2011. planirano je održavanje „Foto maratona“ s početkom u 12 h kada će se podijeliti teme za fotografisanje. Nakon podjele tema i zadataka od strane žirija, učesnici i volonteri imat će 4 sata na raspolaganju kako bi napravili fotografije na zadatu temu na željenoj lokaciji u gradu (moguće je koristiti fotoaparat i mobitel). Za tri najbolje pristigle fotografije obezbjeđene su nagrade u iznosima: 100 KM – prvo mjesto, 50 KM – drugo mjesto, te 30 KM – treće mjesto. Dakle, sve što je potrebno jeste ponijeti fotoaparat ili mobilni aparat, te doći u 12 h u prostorije Udruženja „Damar omladine“! Nakon fotografisanja isti dan u periodu od 17 do 18 h učesnici i volonteri će predati fotografije žiriju na ocjenjivanje, kako bi se u 21 h proglasili pobjednici i uručile prigodne nagrade. Nakon proglašenja pobjednika, Udruženje „Damar omladine“ organizuje after party i druženje učesnika, volontera i članova.

Nagrađene fotografije ostaju da krase zidove Udruženja kako bismo motivirali mlade da se priključe društvu veselih  i kreativnih fotografa. Nakon sedam dana u kojima će svi zainteresovani moći pogledati najbolje fotografije iz Bosne i Hercegovine, izložba će bit zatvorena dana 16. 06. 2011. Očekujemo da će nakon održavanja ove manifestacije grad dobiti veliki broj mladih ljudi koji će imati osnovno znanje o fotografiji kao jednom od vidova umjetnosti, te da će nastaviti bavljenje fotografijom kao hobijem ili kao profesionalnim pozivom, ako im se pruži prilika. Pozivamo sve one koji žele da svoje talente i kreativne sposobnosti predstave javnosti da se prijave na FOTO MARATON, a sve one koji žele pogledati izložbu da nam se pridruže i svojim prisustvom uveličaju ovaj veliki događaj.

Više informacija u Clubu DOM, na mob :061/596-576; 066/173-483 i na Facebook profilu Udruženja „Damar omladine“