Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjednice Općinskog vijeća su baš postale zajebancija

Nastavak 30. sjednice OV Visoko od samog ulaska u zgradu Općine ponudio je iznenađenje. Slučajno smo se zadesili u društvu predstavnika “Eko Vikinga” gospodina Jasmina Ferhatovića, koji je kao predstavnik nevladinog sektora morao sačekati da ga službeno lice prijavi sekretaru OV Visoko, nakon čega je tek dobio dozvolu da prisustvuje sjednici. To je jedna inovacija koja je uzrokovana neugodnim vijećničkim iskustvima sa 29. sjednice. Nakon što su predstavnici nevladinog sektora kasnije shvatili da neće dobiti mogućnost da se obrate prisutnima na Vijeću, demonstrativno su napustili sjednicu. Nastavku ove tridesete sjednice prisustvovalo je 19 vijećnika što je bilo dovoljno za normalan rad, ma šta to značilo. I ovaj izvještaj je sličan onom prošlom, prepucavanja, promocija vlastitih sujeta … i još jedna novina, odjednom svi poznaju neke zakone i svi se na njih pozivaju i svi su pravu, pa čak i kad im se dokaže suprotno. Da je Visoko doseglo socijalno dno pokazue inicijativa vijećnika Halima Derviševića koji je pokrenuo inicijativu da se u Visokom formira javna kuhinja. U tački gdje se govorilo o nevladinom sektoru, a za vrijeme koje su jedina dva predstavnika nevladinog sektora napustila sjednicu, vijećnica Dinka Omanović je pozvala na transparentnost kad se to troše sredstva i kojim se udruženjima daju sa budžeta, opominjući da je inicijativu “World Visiona” iskoristila Narodna stranka radom za boljitak i pred prošle izbore to uvrstila u svoju predizbornu kampanju dijeleći po selima domaće životinje!? Ferid Provalić je ukazao na postojanje nepotrebno mnogo boračkih udruženja koja se samo zakaće na budžet, izvuku neke sredstva i svrha su sama sebi. Dok je vijećnik Merdić iz BPS-a ukazao na loše pripremljen Izvještaj, što je naljutilo pomoćnika Fehima Memića koji je ušao u nepotrebno prepucavanje sa predsjedavajućim Daliborom Tomičićem, iako bi trebalo da su i jedan i drugi iz SDP-a i ne bi trebalo da stranačku nedisciplinu iskazuju javno. Na sve to obratio se i Dženan Bečar iz lijevog krila OO SDA koji je dopunio Merdića i rekao da ovaj Izvještaj ne valja.

Osma tačka dnevnog reda “Prijedlog odluke o proširenju i usklađivanju Javnih preduzeća Visočica, Gradska Groblja, Veterinarska stanica” je bila kamen spoticanja ovog Vijeća. Opet svađe, vlastite projekcije Poslovnika o radu, kojekakvih zakona opet su dovele sjednicu na rub prekida. Po starom dobrom običaju u ovim situacijama opet je došlo do pauze od 5 minuta na prijedlog SDA, a pauza se pretvorila u veliki odmor od pola sata. Nakon toga, opet nesuglasice, ko je Skupština, šta je u tome načelnik, ko su “poštari” članovi Upravnih odbora javnih preduzeća, o čemu govori Član 33. stav 3 …. Iz svega što smo mi mogli zaključiti i primijetiti je da Statut Općine Visoko nije usklađen sa Zakonom o sukobu interesa. Na kraju je izglasano da ova tačka dnevnog reda ide na doradu kako bi se nekad kasnije o njoj ozbiljnije razgovaralo. Opći je stav inače na osnovu viđenog da je sjednica bila loše pripremljena, ali istini za volju većina od 25 sadašnjih vijećnika i nije dorasla ovom pozivu.

Završnica današnjeg nastavka sjednice je bila u znaku braće Dlakić. Prvo je Ermin Dlakić prisutnima objasnio da zbog njihove neodgovornosti radnici JKP “Visočica” još nisu dobili platu, dug prema deponiji Moščanica doseže 500.000KM, a predsjednik Nadzornog odbora u neopozivoj ostavci, a koji po naredbi načelnika to ipak jeste, za vrijeme svih ovih problema odmara u Bukureštu sa reprezentacijom BiH. Nakon toga je Jasmin Dlakić ukazao na grubo kršenje Poslovnika o radu kada je predsjedavajući OV Dalibor Tomičić u zadnjoj tački Dnevnog reda pod stavkom 2, prekinuo sjednicu.

Opći utisak je da ovo Vijeće ne koristi nikome u stanju u kakvom je trenutno. Jedini razlog zbog kojeg možda ima smisla je onaj paušal od 140 KM koji dobro dođe vijećnicima da možda plate struju, vodu, telefon … Odnosno, da možda neko od njih ili njihovih stranačkih kolega uskoro se uvali na mjesto direktora škole u Donjem Moštru, a pretendenti su “dokazani” politačari koji vole budžet: Džemail Silajdžić, Halim Dervišević, Brodlija ….

Nama građanima Visokog koji se vozimo po izrovanim cestama, koje ekološki ubijaju, čiji ponos NK “Bosna” u subotu i zvanično doživljava najveću sramotu i ispada iz lige, preostaje jedino da poželimo da što prije prođe vrijeme do lokalnih izbora i da poželimo da liste stranaka za naredne izbore ponude neke nove, politički neuprljanje, ljude spremne da nezavisno rade u interesu Visokog i da se ne kurvaju u ime onih koji su u zadnjih 15 godina uništili ovo Visoko!