Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FUP prijavio bivše čelnike ZDK

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zaprimilo je 16. marta 2011. od Federalne uprave policije Informaciju s dokumentacijom kojom se ukazuje na postojanje osnova sumnje o izvršenju više krivičnih djela vezano za dodjele koncesija na području općine Zavidovići. U informaciji koju je Odjel za odnose s javnošću Tužilaštva ZDK-a objavio na svojoj web stranici, navodi se da je riječ o zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, protuzakonitom  posredovanju i udruživanju radi činjenja krivičnih djela.
„Postupajući tužlac izdao je nalog Federalnoj upravi policije za preduzimanje potrebnih istražnih radnji. Do danas, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije zaprimilo od Federalne uprave policije Izvještaj po nalogu“, navedeno je iz Tužilaštva.

Federalna uprava policije jutros je informirala da je Kantonalnom tužilaštvu u Zenici podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv M.H., M.Š., M.G. i A.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela čime je prvoprijavljenom M.H., neposredno pribavljena protivpravna imovinska korist od 1.598.600 KM.

Kako Fena saznaje, za prvoprijavljenog Mustafu Hajrića, vlasnika preduzeća EP d.o.o. Zavidovići, postoji osnov sumnje da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s produženim krivičnim djelom pranje novca.

Drugoprijavljeni Mirsad Šaranović, bivši ministar privrede ZDK-a, tereti se za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s produženim krivičnim djelom zlouptreba službenog položaja ili ovlaštenja, dok se za trećeprijavljenog Miralema Galijaševića, bivšeg premijera ZDK-a, navodi da je prijavljen zbog činjenja krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Četvrtoprijavljeni Tužilaštvu ZDK-a je Amir Abazović, pomoćnik ministra privrede u Vladi ZDK, za kojeg postoje osnov sumnje da je izvršio krivično djelo saučinitelj, a u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.