Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Priča koja zaslužuje nastavak (VIDEO)

O aktuelnim dešavanjima i onečišćenju rijeke Bosne u Topuzovom Polju, u neposrednoj blizini pogona Preventa, Vitexa i KTK, u današnjem izdanju obrađivali su i novinari “Federacije danas”. Informacije koje su objavljene na Visoko.co.ba, prenijela je novinartka FTV – dopisništvo Zenica – Gordana Ristović Muslija.

“Kako  izvještava portal Visoko.co.ba radi se o otpadnim vodama kompanije Prevent neutvrđenog hemijskog sastava, ali nepodnošljivog smrada. Lokaciji kolektora gravitiraju, uz Prevent, Vitex i KTK. Međutim u tim preduzećima se u posljednje vrijeme ne vrše hemijska obrada i bojenje vune.

Navodno je ovaj kolektor izgrađen prije šest godina, ali je bio nevidljiv dok voda nije odnijela odvodnu cijev položenu dublje u korito rijeke Bosne. Iz kompanije Prevent demantiraju ove navode tvrdeći da kolektor prikazan na video snimku koriste sva preduzeća locirana u Mjesnoj zajednici Topuzovo Polje, ali i dio grada Visoko, te da samo u Preventu funkcioniraju prečistači otpadnih voda. Mi smo iznenađeni velikom količinom pjene jer u našem tretmanu otpadnih voda mi koristimo „antipjenušac“, pa postoje indicije da Prevent nije izvor ove vode – tvrde u službenoj izjavi iz ove kompanije uz napomenu da Institut za hidrotehnku, kao neovisna agencija, mjesečno radi analizu otpadnih voda iz Preventovoh tretmana voda koja se redovno dostavlja nadležnom federalnom ministarstvu i Agenciji za vodno područje rijeke Save. Ova priča zaslužuje nastavak i on uskoro slijedi” – ističe na kraju priloga novinarka FTV Gordana Ristović Muslija.

http://www.rtvfbih.ba/video/?v=201106/federacija110601.flv