Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Visoko prednjači u dobijenim poticajima

Danas je u zgradi Vlade ZDK održana prezentacija ulaganja nepovratnih sredstava Vlade Zeničko-dobojskog kantona u održivi razvoj malih i srednjih preduzeća. Ovom prilikom su prezentirani rezultati poticaja Ministarstva za privredu od 2005. do 2010. godine i Program utroška sredstava u 2011. godini.

– Za ove namjene u pomenutom periodu kantonalno Ministarstvo za privredu sa 7 različitih vrsta poticaja uložilo je ukupno 7 miliona i 87.490 KM, a jedan od najvećih problema izražen u ovom poslu je neravnomjerna dodjela ovih sredstava po općinama, čemu je glavni razlog nedovoljno interesovanje općina, odnosno neapliciranje za ove poticaje – istakao je tokom današnje prezentacije Jusuf Duraković, ministar za privredu ZDK.

Skup je organizovan kako bi se uspostavila jača saradnja između privrednika i kantonalne vlasti, ali i da bi se dogovorila rješenja u pogledu efikasnije kontrole utorška tih sredstava, kao i uvida u postignute efekte takvih ulaganja, posebno kada je zapošljavanje u pitanju. Ono što je interesantno, a što je posebno privuklo našu pažnju, jeste podatak da je u ovom periodu Visoko općina sa koje su privrednici dobili najviše poticaja, iako u Visokom preovladava mišljenje da naša općina nema puno koristi od Kantona!? Također je interesantno da danas na ovoj prezentaciji nije bilo nikoga od visočkih privrednika koji su ostvarivali materijalnu korist iz ovih fondova. Pitanje je da li nezainteresovanost visočkih privrednika proizilazi iz navike na malo drugačiju metodu i praksu dobijanja poticaja političkim putem na kojekakvim sijelima, ili je u pitanju nepoznavanje važnosti ovakvih događaja?

Prilikom dolaska u zgradu Vlade, svi zainteresovani su dobili primjerak interesantne knjige koja obuhvata period od 2005 -2010. o rezultatima poticaja Ministarstva za privredu, gdje je slikovito prikazano kako su i gdje utrošena sredstva. Knjiga je utoliko interesantnija jer predstavlja sve privredne subjekte korisnike poticaja s tačnim iznosom dobivenih sredstava, odnosno broju zaposlenih, tako da je jasno ko iz Visokog i na koji način sarađuje s Kantonom. Autori knjige su Amir Abazović, Ljiljana Anđelić i Osman Buza. U periodu koji obuhvata ova publikacija premijeri su bili Nedžad Polić (2003-2006) i Miralem Galijašević (2006-2010), dok su ministri privrede bili Mirsad Šaranović (2003-2006) i Fahrudin Omerhodžić (2006-2010).

Od visočkih privrednika danas smo primjetili samo predstavnike “Vizije” – Edin Valjevac, “Biofita” – Tarik Šahinović i firme “Maxi” – Admin Mostić, a prisutne su bile u ime Općine Visoko i Suada Koljenović (šef službe za privredu) i Edina Ferizović (pomoćnik načelnika za privredu). Na kraju prezentacije visočka ministrica za finansije u ZDK Amra Babić domaćinski je pozvala Visočane u kancelariju svog ministarstva, gdje je uz kafu i “Biofit” nastavljen razgovor o privredi, poticajima i visočkim interesima u Kantonu.

Programom utroška sredstava za ovu godinu na ime mjera poticaja u privredi predviđeno je iz budžeta kantona izdvojiti ukupno 1 milion i 756.570 KM, dok su sredstva iz koncesija planirana u visini od milion maraka, što je na nivou prošlogodišnjih izdvajanja.

{joomplucat:111 limit=20|columns=4}