Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Liga izuzetnih džentlmena” na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu

Dokumentarni film “Liga izuzetnih džentlmena” Visočanina Tarika Hodžića, apsolventa na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu – odsjek režija, bit će prikazan na ovogodišnjem SFF-u. Ovaj dokumentarni film započet je kao ispitni zadatak na trećoj godini studija, nakon čega se pretvorio u 45-minutni dokumentarni film. Povodom uvrštavanja ovog dokumentarca u zvanični program SFF-a razgovarali smo s autorom Tarikom Hodžićem.

– Film “Liga izuzetnih džentlmena” je dokumentarni film o igri koja se ne igra zbog igre nego zbog ljudi. Dakle, ovo nije film samo o igrici World Of Warcraft i njenim igračima, puno je veći koncept onoga što film obuhvata. Snimali smo u svim zemljema bivše Jugoslavije, ali uvijek nekako na neutralnom terenu i uvijek u šumi, kao vizuelno neutralnoj teitoriji. Film nije neka naša jugonostalgija, više je to želja za onim kako bi to sve moglo izgledati u budućnosti. Prije nego smo dobili zvaničnu potvrdu o uvrštavanju u program SFF-a film je prikazan u Trstu i Banjoj Luci, istina radne verzije. Moja želja je kao Visočanina da film prije SFF-a mora biti prikazan u Visokom i trenutno radimo intezivno na organizaciji toga. Motiv svih nas koji na bilo koji način učestvujemo u ovom filmu je bio da se konačno počnu pričati neke lijepe priče, nasuprot onome čime nas bombarduju svaki dan u medijima. Film “Liga izuzetnih džentlmena” je priča o ljubavi, toleranciji, prijateljstvu i brisanju granica. U ovoj našoj virtualnoj državi nema demokratije, jer gdje god je demokratija tu su i s****. Kod nas vlada jedan blagi oblik monarhije, najsličniji političkom uređenju Velike Britanije. Nadam se da će se film svidjeti svima koji ga pogledaju, bez obzira da li su igrači World Of Warcrafta, jer smo i snimali cjelokupnu priču na način da je razumiju svi koji vjeruju u ljubav, toleranciju i prijateljstvo.

Sinopsis filma

S napretkom kompjuterske tehnologije u posljednjih deset godina, postepeno nastaje nova grupacija ljudi koje povezuje strast za igranjem video igrica. To s jedne strane predstavlja bijeg od stvarnosti, ali u ovom slučaju, umjesto negativnog predznaka sa sobom nosi jednu novu nadu.

Liga izuzetnih džentlemena, naziv je guilda koji već nekoliko godina postoji u virtuelnim prostranstvima igre World of Warcraft. Međutim ono što ovaj guild izdvaja od ostalih je što su njegovi članovi isključivo iz republika bivše Jugoslavije. Svi članovi su svjedoci neposredne burne historije naroda s ovih prostora, ali svi zajedno, odlučni su s željom da prevaziđu sve podjele koje su neumitno nastale kao posljedica ratova na ovim prostorima. Realnu, tmurnu svakodnevnicu zamjenili su puno ljepšim „izmišljenim“ svijetom Wow-a i tu se ponovo ujedinili. Različiti narodi, različitih konfesija, u ovom filmu dokazat će da bez najmanjeg mogućeg problema mogu živjeti pod istom zastavom. Jedna ideja, jedna zastava, narodi Balkana, ponovo zajedno…