Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici spašavaju imovinu »Viteksa« iz Visokog, jedine predionice vune u regiji

Preduzeće “Vitex” iz Visoko, jedina predionica vune u regiji, godinama radi minimalnim kapacitetom, ali još ima svoje mjesto na tržištu. Ovu poziciju, međutim, ozbiljno ugrožava provedba Zakona o sudskim izvršenjima, jer je mašinski park na udaru povjerilaca.

Trenutno, 160 aktivnih radnika pokušava spasiti imovinu i osigurati uvjete za povezivanje radnog staža za svih 820 radnika koji su još na evidenciji “Vitexa”. Radnici su blokadom kapije spriječili izvlačenje popisanih mašina, ali problem je samo odgođen. Samo jedan kolektivni tužbeni zahtjev 255 bivših radnika „težak“ je 7,5 miliona maraka. Istovremeno, za povezivanje staža 820 radnika koji su još na evidenciji “Vitexa” potrebno je 5,7 miliona.

I bez ove situacije, domaća tekstilna industrija je uništena jer je najveći broj preduzeća privatiziran najpogubnijim metodom – javnim upisom dionica, upozorava Sindikat tekstila, kože i obuće. “Vitex” je trenutno jedina predionica vune u regiji, iako godinama radi minimalnim kapacitetom, ima svoje mjesto na tržištu, ali i očuvan mašinski park koji ne bi smio završiti u starom željezu.