Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Otkuda smo ovdje došli? Gdje to mi zapravo jesmo? Kamo i gdje možemo odatle otići?

„Jezik i grafija krajišničkih pisama“ djelo Lejle Nakaš promovisano je večeras u velikoj sali zgrade Općine Visoko. Povod promociji  ovog zanimljivog i jedinstvenog djela je obilježavanje 18. maja  – Dana muzeja. Organizator promocije je Zavičajni muzej Visoko i ICOM BiH, a promotori knjige su bili Dževad Jahić i Rusmir Mahmutćehajić.

Preme riječima Dževada Jahića, knjiga „Jezik i grafija krajišničkih pisama“ zauzima značajno mjesto u stručnoj literaturi i između ostalog je naučni dokaz bosanskog jezika kao jezika sa kontinuitetom.

„Kada se ova knjiga prelista, većina ljudi će uočiti složenost naučnog oblika i kako je namjenjena stručnim krugovima. Međutim, ova knjiga nije takva. Ona je od velike i presudne važnosti zato što mi živimo u dubokom ideologijskom mraku. Svaka ideologija obrće sliku svijeta, obrće sliku nas samih te nastavljamo živjeti sa predrasudama o sebi i o svijetu. Da je to u Bosni tako i da je to neosporna činjenica o nama pokazuju i činjenice kako iz naraštaja u naraštaj  nas progone, uništavaju, otimaju… Ta prevara s kojom svi živimo i tiče se svih nas, prije svega je u nama. Mi o svojoj prošlosti prije svega govorimo kao o starini. Ako je jezik kojim su govorili naši preci prije hiljadu godina bio star, onda je to jezik naše starine, pa bi to posljedično značilo da živimo u dobu svoje historijske  mladosti. Ali to nije tačno. Jednostavno, taj jezik kojim su govorili naši preci je jezik naše historijske mladosti, našeg historijskog kraja, a jezik kojim mi danas govorimo, on je star onoliko koliko mi postojimo. Taj jezik je najveća riznica svih naših minulih patnji, stradanja, radosti, očekivanja. U tom jeziku nema ničega iz naše prošlosti što nije na neki način sačuvano. Budući da ne znamo odgovor na stradanja, to jasno znači da mi u svom jeziku ne znamo pročitati odgovore na tri važna pitanja: Otkuda smo ovdje došli? Gdje to mi zapravo jesmo? Kamo i gdje možemo odatle otići? „ – istakao je između ostalog Mahmutćehajić.

{joomplucat:100 limit=13|columns=4}