Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Razgovor premijera sa načelnicima općina iz Zeničko-dobojskog kantona

Jučer je premijer Fikret Plevljak održao sastanak sa načelnicima svih općina Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj sastanak rezultat je ranijih razgovora koje je premijer Plevljak imao prilikom posjeta pojedinim općinama.

Tokom sastanka načelnici su sa premijerom razmijenili mišljenja i iskustva iz svojih sredina, te se moglo čuti niz korisnih savjeta i sugestija kako u narednom periodu poboljšati saradnju između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i svih općina na području Zeničko–dobojskog kantona.

Premijer Plevljak zahvalio je na informacijama koje su prenijeli načelnici općina, te prezentirao namjere i ciljeve Vlade Zeničko-dobojskog kantona usmjerene prvenstveno na jačanje lokalnih zajednica i njihovo kvalitetnije uključivanje u kreiranje procesa koji se tiču lokalnih zajednica.

Načelnici su konstatovali da su ovakvi sastanci jako korisni, da se ovakvim pristupom podstiče kvalitetnija međusobna sinergija općina i kantona. Dogovoreno je da je potrebno intenzivirati saradnju općina i institucija vlasti Zeničko-dobojskog kantona sa ciljem rješavanja problema s kojima se susreću općine i unapređenja značaja lokalnih zajednica. Također je dogovoreno da se sastanci načelnika općina i premijera Ze-do kantona održavaju svaka dva mjeseca, a na kojima bi bile obrađene teme i problemi koji su zajednički za sve ili većinu općina u svrhu ubrzanog i pravovremenog rješavanja istih.

Naredni sastanak će biti održan u prvoj sedmici juna 2011. godine u Tešnju, a razgovarat će se o Zakonu o lokalnoj samoupravi i strategiji razvoja kantona.