Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Putarina od Sarajeva do Visokog 1,5 KM

Iako je prvobitno najavljeno da će naplatne kućice u Podlugovima, Visokom i Kaknju biti puštene u funkciju prije dva mjeseca, to se još uvijek nije dogodilo, a kako sada stvari stoje, neće još neko vrijeme.

– Problem je u tome što je tender o dobijanju posla naplate na kućicama odlukom Ureda za žalbe dva puta do sada poništavan i zbog toga je raspisan novi tender 4. travnja.

Rok za prijave na ovom tenderu ističe 16. svibnja, nakon čega bi trebalo konačno biti poznato koja će tvrtka dobiti ovaj posao – kaže Ensad Karić, direktor javnog preduzeća Autoceste FBiH, pojašnjavajući dalju proceduru nakon završetka tendera, piše San.

– Nakon isteka roka za tender u narednih 15 dana treba vidjeti hoće li biti novih žalbi. Ako ne bude, onda će tvrtka koja dobije posao imati 90 dana da postavi potrebnu opremu na kućice i tek tada bi mogle biti puštene u promet – rekao je Karić.

On ističe da Autoceste FBiH ne mogu ništa uraditi u ovoj situaciji, iako su svjesne da se gubi mnogo vremena.

– Izgubit ćemo najmanje osam mjeseci od planiranog vremena, ali takva je zakonska procedura i tu smo nemoćni. Vjerujem da će sada sve konačno proći prema planu i da ćemo moći krenuti u završne radove – kazao je Karić, dodajući da će putarina na dionici Sarajevo – Kakanj prema odluci Vlade FBiH koštati deset feninga po kilometru.

– Vlada je donijela takvu odluku pa će prema tome putarina na relaciji Sarajevo – Kakanj koštati dvije marke. Dionica Sarajevo – Visoko doći će oko marku i pol, a relacija Sarajevo – Podlugovi vozače će koštati jednu marku – zaključio je Karić.

Ensad Karić ističe da u BiH ne postoji nijedna tvrtke koja se bavi sustavom naplate na kućicama, pa zbog toga ovaj posao mora raditi strana tvrtka.

– Na prošlom tenderu posao je dobila tvrtka iz Slovenije, a vidjet ćemo što će sada biti. U svakom slučaju posao će dobiti tvrtka koja već ima iskustva u ovom poslu – rekao je Karić.