Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Biofit je novi visočki brend, odnedavno vlasnik “Agri Bio Cert” certifikata

Biofit  je porodična firma nastala u Visokom krajem 2009. godine, koja se primarno bavi proizvodnjom i preradom voća na organski način, kao i proizvodnjom tradicionalnih bosanskohercegovačkih tjestenina. Firma Biofit nastala je sa ciljem da se unaprijedi poljoprivredna djelatnost, prije svega voćarstvo, ali i animira veći broj mladi  ljudi da se počnu baviti organskom proizvodnjom za koju u našoj zemlji postoji neskorišten potencijal. Ova mlada firma dokaz je da mladi ljudi, koji imaju ideje i žele raditi, u našoj zemlji imaju budućnost i perspektivu. Biofit je vlasnik organskog certifikata “Agrio Bio Cert”, a sljedeći cilj i korak je dobivanje HACAP certifikata. Veliku podršku do sada je firma imala od Saveza organskih proizvođača FBiH, firme “Heljda eko” Sarajevo, te Ministarstva za poljoporivredu Ze-do kantona.

Pored soka od jabuke, soka od mrkve i jabuke, pečene kore s jajima i pečene kore s heljdinim brašnom, te pekmeza od jabuke, odnedavno novi proizvodi su i bestilj od šljiva, pekmez od slatke repice, jeriščev pilav, a u narednom periodu na tržište će plasirati i sok od cvekle. Najvažnije i zajedničko svim ovim proizvodima je da su proizvedeni bez dodatka šečera i aditiva. Asortiman proizvoda firme Biofit govori o tome da je cilj i u narednom periodu još više se posvetiti proizvodnji i promociji tradicionalnih proizvoda sa ovog podneblja.

Voćnjaci kao i sam proces proizvodnje svih proizvoda smješteni su u Visokom. Firma na tržištu nudi tradicionalne bosanskohercegovačke proizvode, kao što su pekmez, bestilj, sokove, jufke, proizvedene na tradicionalan način na bazi prirodnih sastojaka koji dosada nisu bili zastupljeni na tržištu.

Priznanja za kvalitet i uspijeh

 

Od osnivanja  u novembru 2009. godine firma Biofit  aktivni je član Saveza organskih proizvođača FBiH, te su proizvodi firme prezentirani na velikom broju sajmova održanih u BiH. Na Međunarodnom sajmu „Teafest“ Biofit je osvojio srebrenu medalju za kvalitetu proizvoda pekmeza od jabuka, što daje podsticaj da se i dalje nastavi razvoj firme zasnovan na sigurnosti i kvaliteti proizvoda.

 

Da dosadašnji rad zapažen govori i činjenica da je Savez organskih proizvođača FBiH u septembru 2010. godine dodjelio specijalno priznanje i zahvalnicu Biofitu kao firmi koja je uspjela da za kratko vrijeme ostvari uspijeh u proizvodnji, preradi i prezentaciji svojih proizvoda.

 

Prošle godine započete su pripreme za certifikaciju voćnjaka i proizvodnog pogona prema IFOAM standardima organske proizvodnje, te zvanično pokrenut proces sa certifikacijskom kućom „AGRI BIO CERT“, čime će Biofit  biti među prvim bosanskohercegovačkim organskim proizvođačima sokova u BiH.

Organska proizvodnja, bez konzervansa i aditiva

 

Proizvodni program Biofit-a podjeljen je na proizvodnju i preradu voća i povrća, što uključuje voćnjak i proizvodnju tradicionalnih bosanskohercegovačkih tjestenina. Proizvodni asortiman sastoji se od:

 

a)      Proizvodi od voća – 100% prirodni sok od jabuke, sok od  jabuke i mrkve, pekmez od jabuke, pekmez od slatke repice i bestilj od šljiva;

b)      Tjestenine – pečene kore od heljde, pečene kore sa jajima i pilav.

 

Sokovi Bofit  su 100% prirodni mutni sokovi dobiveni hladim prešanjem voća. Postupak proizvodnje soka od voća hladnim prešanjem i pasterizacijom omogućava najbolje očuvanje korisnih tvari kao što su vitamini, minerali, enzimi. Proizvedeni sok, za razliku od sokova proizvedenih iz koncentrata, sastoji se od stopostotnog sadržaja voća, te što je najvažnije naglastiti ne sadrži dodanu vodu, konzervanse ni aditive.

 

 

Jabuka – ljekovito osvježenje

Sok od jabuke bogat je vitaminima A, B i C, kao i organskim kiselinama kao što su jabučna, limunska, mravlja i karponska. Nova naučna istraživanja dokazuju da mutni jabučni sok sadrži četiri puta veću koncentraciju polifenola u odnosu na bistri jabučni sok. Polifenoli su aktivni antioksidansi za koje se vjeruje da sprječavaju pojavu kardiovaskularnih bolesti i raka. Uprkos tome, potrošači kupuju puno više bistrog nego mutnog jabučnog soka, vjerojatno zbog percepcije kako je bistri sok čistiji, dok se upravo u procesu proizvodnje bistrog soka odstranjuju blagotvorni sastojci jabučne pulpe.

 

Sok od jabuke je osvježavajući napitak. Koristan je za zdravlje jer ima sva ljekovita svojstva kao sam plod jabuke. Koristi se za dobar san, protiv hroničnog zamora, trovanja, visokog pritiska, nesvjestice, pretjerane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povraćanja, vrtoglavice, bolesti grla, okoštavanja zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, proširenih vena, ogrebotina od otrovnog bršljena, opstipacije, išijasa.

 

 

Sok od mrkve – dragocjeni eliksir preporučljiv za proljeće

Sirovu mrkvu bi trebalo uzimati samo u obliku soka, jer je on lakše probavljiv dok su hranljivi i ljekoviti sastojci u njemu jače koncentrisani. U proljeće se  preporučuje tzv. proljećna kura sa sokom od mrkve, koja ima svrhu da oslobodi organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom.

Od osnovnih hranljivih sastojaka mrkva sadrži najviše ugljikohidrata (8-9%) od kojih i potiče njena velika energetska vrednost: 100 grama mrkve ima 176 kJ ili 42 kcal. Uz to, bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg%) i eteričnim uljima, te se posebno preporučuje djeci jer podstiče tijelesni razvoj, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama.

 

Narandžastu boju mrkvi daje karotin, kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj mjeri. To je susptanca iz koje nastaje veoma važan vitamin A. Što je boja korijena izrazitije narandžasta, to je sadržaj karotina veći. Karotin blagotvorno djeluje i na kožu, naročito suhu, kao i lomljive nokte i kosu. Spriječava proliv kod dojenčadi i male dijece. Blagotvorno djeluje na rad jetre. Mrkva obiluje i drugim vitaminima kao što su vitamini grupe B (B1, B2, B5, B6) i PP, D, E i H. Brojna su ljekovita svojstva mrkve. Sok od mrkve otklanja višak kiseline u želucu. Tegobe zbog neuredne probave i hemoroida biće olakšane ako ujutro na gladan stomak popijete 150-200 mililitara soka od mrkve.

 

Sok od mrkve dragocjen eliksir za čitav organizam: čuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mijere, kao što su menadžeri, osobe s visokom odgovornošću, intelektualni radnici ili ljudi sasvim običnih profesija, zabrinuti za svoje zdravlje, također normalizuje tijelesnu težinu i smanjuje zamor srčanog mišića. Rezultati ispitivanja ljekovitosti soka od mrkve dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremećajem razmjene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.