Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Damar Omladine” dobio svoje prve vršnjačke edukatore

Udruženje „Damar omladine“ u suradnji sa Asocijacijom XY je organizovao prvi vršnjački trening  ujedno i prvu  aktivnost  projekta  „Maksimiziranje pokrivanja efektivne prevencije HIV-a i njege među populacijama u najvećem riziku“.

Trening je trajao dva dana, 22 – 23.04., u sali hotela „ Centar“ u Visokom. Na treningu su bila prisutna 23 učesnika koji su učenici osnovnih i srednjih škola u našem  gradu. Ovo je prvi trening koji se održava na temu Prijateljskog centra za zdravlje mladih i koji daje smjernice edukatorima šta je to PCZM i koje usluge nudi. Obzirom da je ovo novi centar i da se mladi prvi put susreću s ovom vrstom rada, cjelodnevnim radom, prijateljskim pristupom, vršnjačkom edukacijom i načinom prenosa informacija, trening je prošao odlično. Prvog dana učesnici nisu pokazali veliko interesovanje za prijateljski pristup, ali nakon nekoliko tematskih oblasti, šala i igrica aktivno su se uključili u implementaciju treninga, što je trenerima olakšalo posao ali i njima kao vršnjačkim edukatorima pomoglo da što bolje shvate tematiku o kojoj  su sami treneri  govorili. Mladi su bili veoma zainteresovani za temu, kao i za organizaciju jer su postavljali mnoštvo pitanja i potpitanja, učestvovali u svim igricama i shvatili koja je draž i prednost vršnjačke edukacije, da to nije samo hobi koji bude i prođe, nego je to nešto što ostaje za cijeli život jer vještine komuniciranja i prezentovanja koje tada naučimo uvijek koristimo i nikada ne zaboravljamo.

Trening su vodili Nevena Aničić i  Dajana Cvjetković ispred Asocijacije XY, a koordinator ovog projekta  je Edin Islamović ispred udruženja „Damar omladine“ .