Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mokronozi prvo mjesto

Mektebska liga u Visokom  postala je tradicionalno sportsko druženje oko 500 učenika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Visoko. U protekle dvije sedmice mjeseca aprila  uspješno je realizirano šest kvalifikacionih turnira u malom nogometu gdje je učestvovalo 36 ekipa iz mekteba sa ovog područja.

Finalni turnir  bio je poseban doživljaj učesnicima i ljubiteljima fudbala. Održan je u nedjelju, 24.04.2011. godine, na  prelijepom novom stadionu sportskog kompleksa „Centrosport“ u Visokom.

Učestvovalo je  6 prvoplasiranih ekipa sa prethodnih kvalifikacionih turnira, ekipe iz mekteba: Liješeva, Mulići, Mokronozi, Novo Brdo, Gornje Moštre i Goduša.

U borbi za treće mjesto ekipa Mulići je pobijedila Novo Brdo rezultatom 2:0. U finalnoj utakmici rezultatom 4:1 ekipa Mokronoga je pobijedila Godušu. Zanimljivo je da nekoliko godina ekipa Mokronoga osvaja prvo mjesto.

Konačni poredak Mektebske lige je: Mokronozi prvo mjesto, muallim Senad ef. Šabić, drugo mjesto Goduša, muallim Rasim ef. Alihodžić i treće mjesto Mulići,  muallima Mubera Uzunalić.

Najbolji strijelac finalnog turnira  je Džindo Haris iz ekipe Mulići sa pet postignutih golova.

Na kraju je priređena dodjela pehara za prve tri ekipe, dresova za najbolje, fudbala za najboljeg strijelca, te diploma za sve učesnike. Nagrade je uručio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko Ibrahim ef. Hadžić i muallimi ekipa.

Učesnici turnira, pored sportskih kvaliteta, redovni su i vrijedni učenici svojih mekteba što je dodatno doprinijelo njihovom lijepom druženju. Osim takmičara i drugih učenika mekteba, turnirima su prisustvovali njihovi muallimi, roditelji i članovi džematskih odbora koji su pomogli da se uspješno realiziraju svi susreti.

Prvoplasiranoj ekipi želimo uspjeh i što bolji plasman na takmičenju Sarajevskog muftijstva kada će se sastati sa ekipama iz Sarajeva, Kiseljaka, Fojnice, Olova, Breze, Vareša, Kaknja i Gračanice.

Za MIZ Visoko:

Fahrudin Bećirović