Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Semir Osmanagić kod premijera

Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona, primio je danas Semira Osmanagića, osnivača Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i Ahmeda Bosnića, predsjednika Upravnog odbora Fondacije. Tokom sastanka razgovaralo se o dosadašnjem toku i aktivnostima poduzetim na arheološkim iskopavanjima u Visokom, te o odazivu na Međunarodnu radnu akciju volontera „Mrav 2011“. Semir Osmanagić upoznao je ukratko premijera Plevljaka sa najznačajnijim arheološkim nalazima u dolini piramida, ali i sa teškoćama s kojima se susreće Fondacija u svom radu.

Premijer se zahvalio Semiru Osmanagiću i njegovom timu na nesebičnom zalaganju u promovisanju, prije svega države Bosne i Hercegovine kroz ova naučna i arheološka istraživanja, te istakao punu opredjeljenost Vlade ZDK da na sve moguće načine pomogne dalji razvoj ovog projekta. S tim u vezi dogovoreno je da se formira radna grupa koja će ispred Vlade pratiti realizaciju projekta. Stav je Vlade da su istraživanja o našoj daljoj historiji, te širenje granica dosadašnjih naučnih saznanja, kao i značaja ovih prostora ne samo za našu već i za svjetsku historiju, previše važna da bi bila gurnuta na marginu društvenih događanja u BiH i Zeničko-dobojskom kantonu.

Premijer se odazvao pozivu Semira Osmanagića da sa članovima Vlade Kantona u najskorije vrijeme posjeti lokalitet na kome Fondacija vrši istraživanja.