Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nezainteresovanost građana, institucija, nevladinih organizacija za problem nečiste okoline i gomilanja smeća

Svoju ogorčenost zbog slabog odziva na predavanje u povodu Dana planete nisu krili  predstavnici Medrese “Osman ef. Redžović”, Asocijacija žena SDA Visoko i OU “Bedem”. Iako su obećali svoju podršku akciji „Pet do dvanaest“, koja ima za cilj probuditi svijest građana o značaju očuvanja životne okoline, predavanju nisu prisustvovali predstavnici drugih škola, osim nekolicina učenika Gimnazije, niti drugih udruženja i nevladinih organizacija iz Visokog.

O suodgovornosti o zaštiti  okoline i posljedicama  na našu planetu, govorila je profesorica Gimnazije i predsjednica Asocijacije žena SDA Visoko prof. Hrnjić, istakavši, između ostalog, da bi jedno od rješenja bilo zaista ukloniti najlonske kese iz upotrebe, izvršiti pritisak na trgovce da razmišljaju o posljedicama i razgrađivanju kesa kojima je potrebno između 100 i 200 godina da se razgrade.

„Naši najveći problemi današnjice su zagađivanje vode, zraka i zemlje, otrovnim gasovima, plasteničkim plinovima, teškim metalima, plastičnim masama, naftom i radioaktivnim otpadom.“

O čistoći i higijeni u islamu govorio je Dženan Rezaković, profesor u čajengradskoj Medresi, koji je iznio podatke da je u 2010.g. zabilježeno 25 miliona “ekoloških” izbjeglica, osoba koji su morali napustiti svoje domove usljed ekoloških kriza, što je za nekoliko miliona više od broja ratnih izbjeglica iste godine.

“Priroda je mjesto očitanja božijih atributa, a čistoća je pola vjere!” – istakao je prof. Rezaković poručujući kako islam propisuje svakom  muslimanu i muslimanki da čuva svoju okolinu jer su to dokazi Božijeg postojanja.

Nažalost, ova zanimljiva predavanja slušalo je samo desetak osoba, umjesto nekoliko desetina učenika i građana kojiam je bilo namjenjeno. Posebno nezadovoljstvo ignorantskim odnosom spram ovog životnog problema, a podsjećajući i na slab odziv prošle subote na akciju čišćenja u naselju Prijeko, izrazio je Adnan Frljak iz OU “Bedem”,  zapitavši se za koga se ulaže ovoliki trud kad je očigledno da ljudi, ali i odgovorni u lokalnoj zajednici, nisu zainteresovani za rješavanje problema gomilanja smeća na puno lokacija u Visokom i oko Visokog. S njim su se složili i predstavnici Medrese i Asocijacije žena SDA Visoko, koji su izrazili bojazan da će sutrašnja akcija čišćenja „Pet do dvanaest“ doživjeti još jedan neuspjeh.

Podsjećamo za sutra, u subotu 23.aprila 2011.g. zakazano je još jedno okupljanje osviještenih građana, predstavnika udruženje i nevladinih organizacija, učenika, studenata i radno sposobnih građana, kako bi se očistila korita rijeka Bosne i Fojnice. Iako su svoju usmenu podršku dale visočke srednje škole, predstavnici Bedema kao jedinog udruženja koje se odazvalo akciji i Asocijacije žena SDA Visoko, otvoreno sumnjaju u data obećanja. Iako su svjesni da bez više podrške lokalne zajednice, institucija i pojedinaca ne mogu puno učiniti, grupa aktivista na ovom projektu neće odustati. Najavljuju da će se akcije održavati svake subote  i u maju mjesecu kako bi se postigao cilj – buđenje svijesti naših građana i uticaj da se okolina održava čistom i ugodnom za življenje.