Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Malik Dedić teško nastradao na neuslovnom rukometnom igralištu, ko je odgovoran?

U situaciji dok se vode stalne polemike na relaciji Općina, FK Zanatlija, NK Bosna, a o pitanju ulaganja i  postavljanje “umjetne trave” i izgradnja uslovnog i modernog sportskog centra na stadionu Luke trinaestogodišnji Dedić Malik mogao je tragično završiti. Naime, na postojećem terenu rukometnog igrališta u Visokom, poznatijem kao “Asfalt” na kojem zadnjih 30 godine sve generacije Visočana igraju mali fudbal, 14. aprila zadesio se učenik sedmog razreda osnovne škole Malik Dedić sa svojim vršnjacima igrajući mali nogomet. U jednom trenutku, nakon što je lopta pogodila stativu, konstrukcija gola je počela padati. Sve se odigralo brzo i niko od prijatelja nije stigao reagovati, metalna i teška konstrukcija srušila se direktno na Malikovu glavu. Razlog je neispravan i neispravno postavljen gol, koji je za beton pričvršen improvizovano sa par kamenica. U opštem metežu i strahu prisutnih nekako je Malik prebačen u Hitnu službu Doma zdravlja Visoko.

Epilog cijele priče je operacija polomljene vilice sa plastičnim premosnicama ugrađenim u usta ovog učenika sedmog razreda za kojeg je, zbog ozbiljnosti povreda, školska godina već završena, jer po preporuci Malik do kraja školske godine zbog sigurnosti više neće ići u školu. Cjelokupan događaj je jako pogodio i Rešadu Dedić, Malikovu majku.

– “To mi je najgori dan u životu. Ja sam samohrana majka, u stanu gdje živimo niko od naše rodbine ne radi, imam zdravstvenih problema, srčani sam bolesnik i sama pijem lijekove. U teškoj smo finansijskoj situaciji, nakon što se ovo desilo samo smo za taksi dali 90 KM. U narednom periodu dobili smo jasne upute koje lijekove i Malik mora da troši, odnosno morat će jesti i posebnu hranu, za sve to treba novac. Ovo se desilo mom sinu, prije toga je još bilo slučajeva, kako se ovo desilo saznala sam za još dva ranija slučaja. To igralište za djecu je potpuno neuslovno, ali izgleda to nikoga nije briga, jer nakon nesreće koju je doživio moj Malik, ti golovi još uvijke stoje na stadionu i djeca se i dalje igraju, jer nemaju nigdje drugo. Ja sam odlučna da idem do kraja, tužit ću odgovorne za ovu situaciju u kojoj sam se našla. Neko mora biti odgovoran, u ovom slučaju to je Opština, oni su nadležni. Ako već ne znaju napraviti normalno igralište za visočku djecu, neka onda nekako zatvore ovo postojeće dok neko nije poginuo” – uznemireno nam je rekla Rešada Dedić za vrijeme naše posjete njenoj kući.

I tako dok se od inicijative jednog sportskog kluba da se napravi normalno igralište u Visokom pokušava napraviti politički skandal, oni zbog kojih bi se igralište i trebalo napraviti su izloženi opasnosti za vlastiti život. Stariji već odavno ne dolaze na nekadašnji “Asfalt” svjesni opasnosti i neuslovnosti istog, u Visokom nemaju alternativu pa idu u druge gradove. Za sve to vrijeme na sjednicama OV Visoko odgovorni još uvijek ne znaju objasniti gdje je potrošen novac koji se svake godine odobri za sport i izgradnju sportskih objekata, ne samo u Visokom nego i u okolnim selima.

Nadamo se da naredni tekst vezano za rukometno igralište na stadionu Luke neće biti u kategoriji crne hronike.