Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Očekivano: Akciji se nije odazvao planirani broj učesnika, ali nema odustajanja

Iako su skoro sve osnovne i srednje škole dale teorijsku podršku akciji čišćenja „Pet do dvanaest“ – akcija čišćenja korita rijeka Bosne i Fojnice, akciji se nije odazvao planiran broj učesnika. Dosljedni su bili jedino učenici Medrese “Osman ef. Redžović”, predstavnici Eko Vikinga, OU Bedem, nekoliko učenika Gimnazije Visoko i nekolicina ekološki osvještenih građana Visokog. Ipak akcija je održana, pa je očišćen plato ispred KTK u Prijekom i dio obalnog područja. I pored slabog odziva i za dva sata rada, prikupljena je velika količina smeća koja je odložena u odgovarajuće vreće koje će radnici JKP Visočica odvući na deponiju Mošćanica.

Pomalo razočarani neispunjavanjem obećanja od strane predstavnika škola, udruženja građana i pojedinaca, učenici i građani odradili su jedan dio posla i neće odustati od provođenja akcije do kraja. Najavljuju novo okupljanje već u narednu subotu i svaku narednu do mjeseca juna kako bi se uz čišćenje probudila ekološka svijest građana i svakog pojedinca koji živi na ovom području. Iako je u nezvaničnom razgovoru konstatovano kako je ovo svojevrstan „Sizifov posao“, te da treba raditi na uzroku bacanja smeća i onečišćavanja okoline, pa tek onda pristupiti čišćenju. Spomenuta je sada već normalna pojava svakodnevnog korištenja najlonskih vrećica u svakom prodajnom objektu, te kako bi se trebalo raditi na njihovom izbacivanju iz upotrebe. Drugi problem je neosvijštenost građana i njihova nebriga za okolinu, te potreba da se u ovim pitanjima govori od predškolskog uzrasta djece, pa do kažnjavanja svakog pojedinca.

Za sve one koji ne mogu (više) biti slijepi na sve oblike uništavanja i zagađivanja okoline, vrijedi poziv da se uključe u akciju u narednim subotama, te da svi zajedno očistimo naše Visoko.