Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mobing, seksualno zlostavljanje i diskriminacija su problemi žena u BiH

„Radno-pravni i socijalni položaj žena u BiH i Žena u politici„ – teme su o kojima su na sinoćnjoj tribini govorile dr. Nermina Kapetanović, predsjednica Asocijacije žena SDA BiH – dugogodišnja zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i aktuelna ministrica finansija u Vladi ZDK Amra Babić.

Tribini u organizaciji Asocijacije žena SDA Visoko, odazvao se veći broj žena, građanki Visokog, aktivistica i simpatizerki SDA.

Kako je u izjavi za medije istakla dr. Kapetanović, vrijeme i iskustvo tokom proteklih mjeseci   pokazalo je da je za naše članice, pa i za članove SDA jedna od najinteresantnijih tema „Radno-pravni i socijalni status žena u BiH“.

„Naš je cilj poboljšati status žena u radnom statusu, otvoriti pitanja koja su anjaktuelnija iz naše prakse, dati mogućnost našim članicama da diskutuju i budu aktivne u rješavanju nekih problema. Mišljenja sam da su žene dosta diskriminisane u našem društvu, mislim da ne zauzimaju mjesto koje njima objektivno po njihovim znanjima pripada.To se može poboljšati izmjenom Zakona o radu. Mobing kao česta pojava je veliki problem, seksulano uznemiravanje, zlostavljanje i diskriminacija je nešto što se mora početi tretirati kroz odgovarajuće zakone“ – istakla je dr. Kapetanović.

Aktuelna ministrica finansija u Vladi ZDK Amra Babić govorila je o ulozi žene u politici u BiH i razlozima zašto se žena treba politički aktivirati.

„Danas vlada opća atmosfera podrške ženama u politici, ali u stvarnosti je priča potpuno drugačija. Kada dođe do izbora, vidimo i da većina žena ne glasa za žene kandidatkinje. Pored ovoga, žena mora biti svjesna i svojih vrijednosti, ali i ograničenja, te biti svjesna svog uticaja u krugovima u kojima se kreće. Za politiku treba imati afinitet i treba puno odricanja, slobodnog vremena. Politika zahtjeva punog čovjeka i tek tada će rezultati biti vidljivi. Ukoliko je žena spremna da se puno odriče, onda u politici može i da uspije. Nisam zagovornica teze da je politika isključivo ‘muški’ posao i smatram da je ta podjela donekle i prevaziđena. Na nama ženama je da se dokazujemo i namećemo u politici.“ – izjavila je  ministrica Babić i dodala da njena pozicija ministrice finansija nije isključivo „muška“ pozicija  upoređujući je sa ekonomijom u kućnom budžetu koju žene primjenjuju svakodnevno.

{joomplucat:64 limit=16|columns=4}