Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FAD utrostručio proizvodnju u 2011.

– Članica Prevent grupacije – FAD d.d. Jelah utrostručio je proizvodnju kočionih diskova za Volkswagen koncern u 2011. godini. Rezultati poslovanja u prvom kvartalu pokazuju da je FAD do sada proizveo skoro cjelokupnu količnu diskova isporučenih u 2009. godini. U prvom kvartalu ove godine isporučeno je 723.289 kočionih diskova.

„Ozbiljno smo pristupili realizaciji planova za ovu godinu“, ističe Ćazim Hamzić, direktor FAD Jelaha, te dodaje: „očekujemo da ovogodišnje isporuke premaše dva i pol miliona jedinica“.

Doprinos lokalnoj zajednici

Sa povećanjem proizvodnje FAD je otvorio i 36 novih radnih mjesta u ovoj godini što je samo potvrda ostvarivanja Preventovih ciljeva i misije u izgradnji novih radnih mjesta. Danas FAD ima 163 zaposlenika.

Profesionalnost ključ uspjeha

Kočioni diskovi nisu vidljiv dio vozila, ali se sigurno može reći da su jedan od najvažnijih. FAD Jelah se etablirao kao lider u Istočnoj Evropi u proizvodnji elemenata kočionog sistema. Proizvodi se nalaze u modelima Audija, Volkswagena, Škode, Seata.

Ova fabrika 99% svojih prozivoda izvozi na tržište EU, a među prvima je u Bosni i Hercegovini uvela sistem upravljanja kvalitetom u automobilskoj industriju, ISO 16 949 TS.

„Preventove intenzivne investicije i funkcionalno restruktuiranje osigurali su uspješnost postojećih i pribavljanje novih projekata, a samim time smo se i pozicionirali u automobilskoj industriji kao pouzdan i konkurentan dobavljač“, naglašava Hamzić.