Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Novac srednjovjekovne države Bosne”

„Novac srednjovjekovne države Bosne“ naziv je izložbe autora Senada J. Hodovića koja će  15. aprila 2011.g. biti otvorena u Tešnju.

– Kako u afiši, izdatoj ovim povodom, piše profesor historije Jasmin Mandžukić u ime organizatora izložbe, izložba profesora Senada J. Hodovića, muzejskog savjetnika, šalje nam jasnu poruku da ju memorišemo kao jedan od kulturnih fenomena Bosne, koja je kroz medievalna stoljeća uspjela mukotrpno izgraditi put vlastite samobitnosti, a njene vladare, nosioce bosanskog suvereniteta i identiteta, da gledamo s ponosom, jer se ni po čemu nisu razlikovali od najuglednijih evropskih krunidbenih glava, s kojima su, naposlijetku, bili i u bliskim rodbinskim vezama.

Fascinantni su podaci da samo posredstvom dubrovačkih trgovaca iz kolonija u Podvisokom, Hvojnici i Srebrenici, te Novom Brdu, u prvim decenijama XV stoljeća, odlazi u svijet godišnje oko 25 tona srebra u vrijednosti preko 500 000 dukata, što je bilo ravno gotovo evropskoj godišnjoj proizvodnji. Zahvaljujući tom ogromnom rudnom bogatstvu koje se kroz ubiranje carina-bolanjem komada bosanskog srebra, slijevalo u kraljevsku blagajnu, bosanski su vladari mogli kovati  te divne primjerke dinara i groša. Tako će biti sve do vremena nestanka jednog velikog (bosanskog) kraljevstva sa političke mape srednjovjekovne Evrope – piše prof. Mandžukić.

Senad J. Hodović je direktor Zavičajnog muzeja u Visokom od 1986.g.,a  stekao je i zvanje muzejskog savjetnika. Iza prof. Hodovića brojni su autorski projekti među kojima se ističu „Ikre – bosanski prijevodi Kur'ana“, „Staro visočko kožarstvo i opančarstvo“, „Oružje osmanskog perioda“ i brojne druge izložbe.

Pored naučno-istarživačkog rada u struci, aktivnosti na zaštiti i afirmaciji kulturno-historijskog naslijeđa BiH, vrijedno je spomenuti autorov zapažen etnološki esej pod nazivom “Novi prilozi za izučavanje tradicije visočkog kožarstva” i tekst “Visoko”. Projekti prof. Hodovića realizovani su u više gradova u BiH.

Promotor izložbe “Novac srednjovjekovne Bosne” u Tešnju bit će prof.dr. Enver Imamović.