Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Interesovanje za “Mrav 2011” se svakodnevno povećava

Projekt istraživanja Bosanske doline piramida i dalje je netipičan za bh. prilike. Veliki je broj zainteresovanih volontera za dolazak u Visoko i učešće na Međunarodnoj radnoj akciji volontera – “MRAV 2011” i pored toga što imidž zemlje svaki dan pada zbog političkih problema, korupcije, odbijanja stranog kapitala i investicija.

Najveće svjetske piramide su lani privukle u Visoko više od 50.000 turista, vodeće svjetske stručnjake, 500 volontera s pet kontinenata, 45 arheologa i desetine svjetskih medija.

Zaključno s prvom sedmicom aprila 2011. u Fondaciju su stigle 474 prijave za volontiranje na bosanskim piramidama. Od toga je 285 muškaraca i 189 žena.

Prijave su stigle iz 42 države sa šest kontinenata i to: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Velike Britanije, Holandije, Irske, Francuske, SAD, Švicarske, Njemačke, Norveške, Kolumbije, Švedske, Kanade, Australije, Austrije, Kine, Azerbejdžana, Turske, Finske, Italije, Indije, Indonezije, Egipta, Poljske, Rumunije, Rusije, Češke, Mađarske, Danske, Španije, Brazila, Jordana, Belgije, Estonije, Saudijske Arabije, Argentine i Bugarske.

Među prijavljenima je i petnaest arheologa, šest antropologa, osam historičara i sedam geologa. Najstariji volonter (Smail Sikirić) ima 71 godinu, a najmlađi Nimai Kotnik samo deset godina i dolazi u pratnji roditelja.

S obzirom da “MRAV 2011” počinje 4. juna očekuje se znatno veći broj prijava koji će ovu akciju učiniti najpozitivnijom aktivnošću na tlu BiH ove godine.