Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Susreti vjeroučitelja i imama

Drugi tradicionalni susreti vjeroučitelja i imama održani su danas u Medresi “Osman ef. Redžović” u Čajengradu pored Visokog. Brojnim okupljenim vjerskim radnicima s područja ZDK obratio se direktor Medrese Džemal Salihspahić, koji im se zahvalio za dosadašnju uspješnu saradnju.

„ Mi, hvala Bogu, iz godinu u godinu povećavamo broj polaznika ove odgojno-obrazovne ustanove, što nas  čini izuzetno ponosnima. Vjeroučitelji i imami su važna karika u odgojno-obrazovnom sistemu naše zemlje. Ovo je prvi organizovan susret imama i Medrese, i to nam je drago. Krivica što ovoga nije bilo prije leži i na Udruženju Ilmije i na nama, ali eto bolje je ikad nego nikad. Sve što ćete danas vidjeti  rezultat je jedne velike brige: nas o vama i vas o nama, tako da je ta briga u vjerskom, kulturnom, ekonomskom i nacionalnom smislu. Vi ste nama danas potrebni kao obrazovan i uman kadar koji će nesebično raditi zanemarujući lične interese i koji će se brinuti kako za islamsku, tako i za društvenu zajednicu“ – između ostalog je istakao u svom obraćanju Salihspahić.

Pomoćnik direktora za nastavu Dženan ef. Handžić, i sam svršenik prve generacije čajengradske medrese, obrazložio je prošlost, sadašnjost i budućnost Medrese “Osman ef. Redžović”, posebno naglašavajući projekte koji su u toku.

Učenici Medrese gostima su izveli prigodnu predstavu, a o prednostima školovanja u ovoj priznatoj ustanovi govorila je upravnica doma Amela Numanagić.

Susret vjeroučitelja i imama bio je prilika za razmjenu iskustava među gostima i domaćinima te otvaranje novih mogućnosti saradnje i zajedničkog djelovanja.