Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od maja skuplje registracije?

Uz brojna druga poskupljenja u BiH, građani naše zemlje uskoro će morati izdvajati pet do sedam posto više novca i prilikom registracije vozila. Ministarstvo za promet i komunikacij BiH, naime, udovoljilo je zahtjevima za povećanje cijene tehničkog pregleda koja je do sada iznosila 45, odnosno 50 KM ako se uzme u obzir i cijena fotografiranja automobila na tehničkom pregledu. Kako nam je kazao Ramiz Begović, predsjednik Udruženja stanica tehničkog pregleda, koje je s udruženjem iz Republike Srpske i tražilo poskupljenje, nove cijene najvjerovatnije će se primjenjivati od početka maja.

“Još nemamo novi konačni cjenovnik, ali povećanje cijena bit će od pet do sedam posto, zavisno od kategorije vozila.” – kazao nam je Begović, objašnjavajući da se nove cijene odnose na cijelo područje BiH.

Prema njegovim riječima, u stanicama tehničkog pregleda nezadovoljni su visinom odobrenih poskupljenja, jer su predlagali viši rast cijena, i do 25 posto za neke kategorije vozila. Minimalna poskupljenja, kako kaže, tražili su za teretna vozila, čiji su vlasnici u teškom stanju.   

“Naši troškovi i materijalni izdaci toliki su da ne možemo opstati s ovim cijenama.” – kaže Begović, nabrajajući visoke namete države te ostale visoke zakonske kriterije koji otežavaju rad stanica tehničkog pregleda.

Sadašnji troškovi registracije (KM)

Premija osiguranja po polici  263
Putarina                             60
Fond za zaštitu voda            20
AMS                                   8
Taksa                                10
Porez na godinu                100
Zeleni karton                       4
Sticker (naljepnica)               5
Tehnički pregled                 50
——————————————–
Ukupno                            520

NAPOMENA: Primjer troškova registracije za vozilo starosti do sedam godina, snage motora 55-66 kilovata, koje se ne registrira prvi put, kada su troškovi još viši.

(avaz)