Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stigla podrška demobiliziranih boraca

Štrajk službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, započet u petak, nastavljen je i u ponedjeljak. Narednih dana štrajk će se odvijati u organizacionim jedinicama, odnosno upravama i stanicama. Novo okupljanje ispred sjedišta Vlade i Skupštine ZDK-a planirano za četvrtak, kada je zakazana sjednica Skupštine – kaže Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije MUPZDK-a.

Razlozi za štrajk uposlenih u MUP-u ZDK-a su nepoštivanje Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH i nepoštivanje pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda od Vlade ZDK-a, kao i neorganizovanje redovnih ljekarskih, odnosno sistematskih pregleda. Premijer ZDK-a Fikret Plevljak, u petak je nakon početka štrajka izjavio da bi ispunjavanje traženih zahtjeva dovelo do kolapsa kantonalnog budžeta.

Predsjednik Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata Zeničko-dobojskog kantona Mehmed Šišić uputio je pismo podrške Sindikatu policije MUP ZDK-a.

“Žalosno je i tužno ponašanje zakonodavne i izvršne vlasti prema čuvarima reda i mira u ZDK-u koji su prinuđeni da svoja prava ostvaruju na ulici i da prehranjuju porodice s minimalnom plaćom, koja ne dolikuje poslu koji obavljaju.” – stoji u pismu Saveza demobiliziranih boraca ZDK-a.

U pismu koje potpisuje Šišić navodi se da demobilizirani borci policajcima daju bezrezervnu podršku i da su članovi ovog saveza spremni izaći i protestovati zajedno s policajcima ispred sjedišta Vlade ZDK-a.