Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

OO SDA Visoko i načelnik Alibegović protiv spalionice

Kako nezvanično saznajemo nakon večerašnjeg sastanka svih SDA vijećnika, načelnika općine Muniba Alibegovića i predsjednika OO SDA Visoko Ahmeta Kurspahića, a sve pred subotnju sjednicu OV Visoko na kojoj je jedna od tačaka i ekologija, svi su izgledi da će OO SDA Visoko također zauzeti jasan stav da je protiv izgradnje spalionice u Visokom. Nadamo se da ovi stavovi neće ostati samo na verbalnom zaokretu, a da će u suštini pojedinci iz OO SDA podržati izgradnju spalionice. Kako, također nezvanično, saznajemo na večerašnjem sastanku svoj stav protiv izgradnje spalionice u više navrata iznijeli su i predsjednik OO SDA Ahmet Kurspahić i načelnik općine Munib Alibegović, što su dijametralno drugačiji stavovi u odnosu na samo nekoliko sedmica unazad, što je dobro. Da li se ovdje radi o promjeni stavova pred pritiskom javnosti, drugih stranaka ili iz vlastitih redova više nije ni važno, ali je jako bitno da se stavovi mijenjaju u korist prevencije i zdravlja Visočana.

Ne trebamo ispustiti iz vida i činjenicu kako se javna rasprava već tumači uspješnom i bez ozbiljnih zamjerki građana. Također ne trebamo zanemariti i pokušaj podvaljivanja lažnih zaključaka koji se serviraju pred vijećnike, ali se iskreno nadamo da je i trenutno najjača politička stranka u Visokom shvatila ozbiljnost situacija u kojoj za 15 sati potpisivanja peticije svoj potpis na istu stavi preko 3.000 stanovnika Visokog.

Sa druge strane, samouvjerene izjave iz Preventa da je spalionica već gotova stvar i da se ide u njenu realizaciju dodatno zabrinjavaju jer se postavlja pitanje kolike su ingerencije Općine u odnosu na potrebne dozvole. Naredni korak i jedino rješenje ako ulagač i dalje bude radio bez osluškivanja javnosti jeste raspisivanje referenduma, čiji rezultati bi nam najbolje odgovorili na stav Visočana spram izgradnje spalionice.