Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom nije bilo ozbiljnih primjedbi na projekt spalionice

Danas Prevent u BiH zapošljava više od 3.800 ljudi • Najviše zabrinjava nepostojanje pravne i poreske sigurnosti za privredne subjekte, koja se ogleda u neusaglašenosti zakonskih i podzakonskih akata te neujednačene prakse u primjeni postojećih zakonskih rješenja

• Uprkos recesiji, otvorili ste brojna nova radna mjesta. Kako ste to uspjeli i imate li recept kako se može pozitivno poslovati, zapošljavati nove radnike i stalno povećavati prodaju, pogotovo na zahtjevnom zapadnom tržištu?

– Prevent je prošle godine u BiH otvorio oko 1.000 radnih mjesta. U segmentu proizvodnje Prevent Leather se uspješno fokusirao na proširenje proizvodnog asortimana, ulaganja u razvoj kapaciteta te uvođenje novih programa za Volkswagen, Audi i Porche, što je dovelo do otvaranja više od 250 novih radnih mjesta. U segmentu šivenja autopresvlaka, kroz realizaciju dogovorenih programa, otvorili smo 620 novih radnih mjesta. Odnedavno posluje nova članica Prevent Grupacije – Prevent Goražde, gdje je u januaru otvoren proizvodni pogon za autopresvlake za Golf, a što je omogućilo otvaranje više od 60 novih radnih mjesta. Prevent Grupacija namjerava značajnije proširiti poslovanje u Goraždu u ovoj godini izgradnjom novih kapaciteta za šivanje autopresvlaka, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta. Tvornica kočionih sistema i upravljačke transmisije FAD Jelah kod Tešnja, čiji je Prevent vlasnik od 2003. godine, jedina je u regionu realizirala najsavremeniju Geomet tehnologiju, a trenutno zapošljava 140 radnika.
Prevent u BiH posluje od 1999. godine, a jedna od analiza pokazuje da je od tada do danas svakoga dana otvarao po jedno radno mjesto u BiH. Danas Prevent u BiH zapošljava više od 3.800 ljudi. Naš recept za uspješno poslovanje zasnovan je na kontinuiranom usavršavanju, primjeni najsavremenijih tehnologija, obučenoj radnoj snazi, što rezultira kvalitetnim proizvodima, koji zadovoljavaju najviše standarde vrlo zahtjevnih kupaca, od kojih većina dolazi sa tržišta Evropske unije.

Rusko tržište

• Automobilska industrija je posebno pogođena recesijom i još će trpjeti posljedice. Kakav je Vaš odgovor, plan u narednom periodu?

– Odgovarajućim optimalizacijama u proizvodnji, kvalitetnim radom i pravovremenim isporukama, Prevent je uspio zadržati poslovnu stabilnost, ali i osigurati nove dugoročne projekte. U segmentu proizvodnje kože u Prevent Leatheru u Visokom u 2011. godini planirano je povećanje proizvodnje za više od 80 posto u odnosu na lani. U segmentu šivenja autopresvlaka lani smo ugovorili nove projekte za modele Audi A1, Peugeot 308 CC, Passat B7, AMPV Touran, čija je realizacija u toku. Tvornica kočionih sistema i upravljačke transmisije FAD Jelah prošle godine je realizirala planiranu proizvodnju od 1,9 miliona diskova, što je porast proizvodnje od gotovo tri puta u odnosu na 2009. godinu. FAD Jelah proizvodi diskove za prestižne automobilske brandove Audi 3, Seat Altea, Seat Leon, Seat Toledo, Škodu Octaviju, Škoda Fabia, VW Eos, Golf V i Golf Plus, Golf 6, VW Tiguan, VW Passat, VW Polo, VW Caddy. Srednjoročni planovi uključuju proširenje na programe BMW-a i Daimlera te povećanje količina na postojećim programima. U modernizaciju proizvodnih pogona FAD Jelah i novu tehnologiju Prevent je investirao više od pet miliona eura. Srednjoročni razvojni planovi uključuju jačanje procesa integracije kroz izgradnju livnice u BiH. Također smo u pregovorima s VW-om Rusija oko proizvodnje kočionih diskova u Rusiji za tamošnje tržište, a nosilac tog posla bit će FAD Jelah.
Prevent Safety, koji se bavi proizvodnjom zaštitne opreme, prošle godine je nastavio snabdijevati domaće te tržišta EU i regiona i uspio zadržati godišnji nivo prodaje rukavica ostvaren prije recesije. U proizvodnim pogonima se dnevno proizvodi oko 4.000 pari rukavica, koje zadovoljavaju najstrožije međunarodne standarde. Najmlađa članica velike Preventove porodice u BiH AD Nautics iskoristila je prilike na tržištu i odlično se pozicionirala kroz izradu čamaca modela Maestral (dužine dva do sedam metara), uz proizvodnju interijera na svim Salona performance jedrilicama.

Fondacija Hastor

• Poslujete već 12 godina i konstantno bilježite pozitivne rezultate, atipična ste bh. kompanija. S kojim se problemima susrećete, kako sarađujete sa servisom građana i privrede (vlastima), šta taj servis treba promijeniti da bi i vaši rezultati bili bolji?

– Nas u Preventu najviše zabrinjava nepostojanje pravne i poreske sigurnosti za privredne subjekte, koja se ogleda u neusaglašenosti zakonskih i podzakonskih akata te neujednačene prakse u primjeni postojećih zakonskih rješenja. Poseban problem Preventu, ali i drugim kompanijama koje posluju u slobodnim zonama u BiH, predstavlja plaćanje poreza na dodanu vrijednost na domaće sirovine za proizvodnju u slobodnoj zoni, mada je Zakonom o slobodnim zonama predviđeno oslobađanje od plaćanja PDV-a. Zbog neujednačenih tumačenja različitih institucija, Prevent u BiH ne može koristiti pravo na olakšice predviđene Zakonom o doprinosima u Federaciji BiH za kožarsko-tekstilnu industriju, tako da je primoran plaćati pune doprinose, što nas čini izuzetkom u ovoj industriji u Federaciji BiH. Dodatno opterećenje poslovanju u BiH predstavlja inertnost administracije, sporost u rješavanju bilo kakvih problema.

Od velikih kompanija, kakav je Prevent, zajednica očekuje društveno odgovorno poslovanje. Šta u tom segmentu radi Prevent u BiH?

– Među brojnim projektima kojima se Prevent bavi u ovoj sferi je Fondacija Hastor, kroz koju podržavamo lidere budućnosti kroz razne projekte u obrazovanju, ali i kroz direktno stipendiranje. Fondacija trenutno stipendira oko 950 učenika i studenata iz cijele BiH. U saradnji s lokalnom zajednicom i nevladinim organizacijama, pomažemo različite projekte iz oblasti kulture, sporta, ekologije, obrazovanja, sponzori smo RK Bosna Prevent Visoko. Prevent je kroz mnogobrojne projekte pokazao da se društvenoj odgovornosti u ovom vodećem bh. izvozniku pridaje posebna pažnja.

 

POSTROJENJE ZA ORGANSKI OTPAD

– Jedan od najznačajnijih projekata koji Prevent namjerava realizirati u ovoj godini je izgradnja postrojenja za termički tretman organskog otpada, prvog ovakve vrste u BiH. Radi se o investiciji vrijednoj više od 3 miliona eura, a gradilo bi se u krugu Prevent Leathera u Visokom, čime bi se, u skladu s evropskim standardima, riješilo pitanje otpada koji nastaje u procesu proizvodnje kože. Nažalost, mi u BiH nemamo partnere koji bi taj otpad mogli adekvatno iskoristiti. Dio otpada izvozimo (Slovačka), ali to su male količine, čime se djelimično rješava naš problem s otpadom. Zato smo se opredijelili za izgradnju postrojenja za termički tretman organskog otpada. Proizvođač opreme za ova postrojenja je renomirana italijanska kompanija BRU Impianti, koja je opremila 40 ovakvih spalionica širom svijeta, a najpoznatija je ona u centru poznatog švicarskog zimovališta St. Moritz. Postrojenje za termički tretman u Visokom bit će namijenjeno isključivo za organski otpad, u njemu je nemoguće spaljivati medicinski, komunalni ili neki drugi otpad. Također, postrojenje za termički tretman organskog otpada će služiti za proizvodnju energije, čime će Prevent zadovoljavati dio svojih potreba za energijom. Dio kapaciteta našeg postrojenja za termički tretman organskog otpada ćemo ponuditi drugim proizvođačima sa područja Visokog u čijoj proizvodnji nastaje organski otpad (klaonice, kožare…), čime bi i oni na ekološki prihvatljiv način riješili problem skladištenja njihovog otpada – pojasnio je Smailbegović.

– Sredinom marta u Visokom je održana Javna rasprava u okviru koje je projekt predstavljen zainteresiranim stranama, predstavnicima lokalne zajednice, na kojoj nije bilo ozbiljnih primjedbi na ovaj projekt. Prevent očekuje dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma nakon čega će krenuti u izgradnju objekta i instaliranje opreme.

Razgovarao: Fuad Kovačević, Oslobođenje, 22.03.2011. str 22.