Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent Leather kreirao 250 novih radnih mjesta, pronašao nove međunarodne kupce i domaće dobavljače u 2010.

Zadovoljan prošlogodišnjim rezultatima, Prevent Leather se sprema podići poslovanje na viši nivo. Otvaranje novih radnih mjesta u tekućoj godini  doprinijet će viziji Prevent Leathera da postane najbolja kožara na svijetu.

“Sve što radimo u Prevent Leatheru je za dobrobit kompanije, zaposlenika, Grupacije, a samim time i zajednice u kojoj poslujemo”, kaže Dennis Hanuschik, direktor divizije za materijale Prevent grupacije. “Naš uspjeh zasnovan je na poznavanju međunarodnog tržišta i na stručnosti u obradi kože za automobilsku industriju.”

To je omogućilo Preventu da privuče nove kupce i nove projekte, kao što je Audi i novi program za Volkswagen Touareg. Ova nova partnerstva rezultirala su duplo većom potrebom u proizvodnji što je direktno uticalo na otvaranje više od 250 novih radnih mjesta.  Prevent je izuzetno ponosan na ova ostvarenja.

Primjena visokih standarda u proizvodnji

Historija Visokog je obilježena obradom kože i proizvodima od kože. Danas, Preventova fabrika kože je opremljena sa vrhunskom tehnologijom i svrstava Prevent Leather među najmodernije kožare u svijetu. Poslujući u okviru zakonskih propisa i standarda u industriji, procedure koje se primjenjuju u proizvodnji su bez rizika za zaposlene i okolinu. Njegujući partnerstvo sa Volkswagenom, Preventovi proizvodi su izrađeni na najvišem nivou standarda koji se primjenjuju u automobilskoj industriji.

Odgovor na pitanje odlaganja otpada

Pitanje odlaganja otpada životinjskog porijekla je veoma značajno u Bosni i Hercegovini. Odgovarajuća ovlaštena kompanija za odlaganje otpada  brine se za Preventov otpad, ali Prevent je spreman za dodatni iskorak. “Pokrenuli smo projekat zbrinjavanja otpada kako bismo poboljšali uslove življenja u našoj zajednici”, naglašava Hanuschik. “Godinama istražujemo projekat spalionice koju namjeravamo izgraditi unutar našeg prostora. Konsultovali smo se sa velikim brojem stranih i domaćih stručnjaka, te želimo komunicirati i s našim susjedima”, kaže Hanuschik.

Posvećeni Bosni i Hercegovini

Prevent je započeo svoje poslovanje u Bosni i Hercegovini sa 50 zaposlenika u kožari 1999. godine. Od tada, Prevent je kreirao skoro 4000 radnih mjesta u proizvodnim pogonima u Goraždu, Visokom, Jelahu i Zenici. Prošle godine Prevent je bio vodeći bh. izvoznik i rijetki poslodavac koji je otvarao nova radna mjesta, te zaposlio više od 1.000 ljudi. “Prevent je posvećen razvoju Bosne i Hercegovine”, naglašava Hanuschik. “Bez obzira na činjenicu da je Prevent multinacionalna kompanija, te da globalno tržište utiče na poslovnu strategiju, mi smo u BiH da bismo ostali”.