Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ja sam ZA spalionicu, ali …

Priča o Preventovoj spalionici sasvim jasno je podijelila visočku javnost. Podijelili su se političari, mediji, radnici Preventa i stanovnici općine Visoko. Ovih dana ne postoje nikakve druge podjele osim dileme jesi li ZA ili PROTIV spalionice. Maske su pale, čak i najmanje upućeni stanovnici općine Visoko vide ko je za koga i zbog čega. Nisam imao namjeru u ovom obliku iznositi svoj stav, to sam uradio potpisom peticije ispred RTV Visoko. Međutim, nakon što sam danas odslušao sa nelagodom emisiju na Radiju Visoko u kojoj su gosti/urednici bili zagovornici i “stručnjaci” ideje o spalionici u Visokom (bez mogućnosti da im neko replicira) imam malo izmijenjeno mišljenje. Naime, od danas jesam ZA spalionicu u Visokom ali na sljedeći način:

Uz spalionicu treba izgraditi ogromnu najmoderniju stambenu zgradu, sa najboljim i najskupljim stanovima do sada napravljenim u BiH. Svaki stan ne smije biti ispod 300m2, i mora biti opremljen po uzoru na stanove najbogatijih ljudi na svijetu, zadnja tehnološka dostignuća moraju biti sastavni dio tih stanova. Pored tog arhitektonskog čuda treba izgraditi najveće i najljepše igralište za djecu ikad viđeno u BiH sa svim popratnim sadržajima, bazeni, sportski tereni, fitnes centri i sl. … A onda …

Onda u te stanove sa velikom ljubaznošću i naklonošću prijateljskog Visokog čija će vlast osloboditi poreze buduće stanare, useliti sve Preventove direktore i ostale rukovodioce, cjelokupno Federalno ministarstvo okoliša i sve stračnjake, profesore, doktore te prijatelje iz Italije izvođače radova i to obavezno sa porodicama. Poseban stan na vrhu zgrade treba biti privilegija porodice Hastor.

Ako ovaj fini gest gostoprimljivih Visočana dragi prijatelji ne shvate kako bi Visoko željelo, onda toplo preporučujemo da ideju o spalionici profitabilna kompanija realizuje u selu Smailbegovići, nadomak Brezi, napaćenom Goraždu ili još bolje, tačno kod zgrade UNITIC-a u Sarajevu, jer u toj varijanti ekonomsku opravdanost bi imalo i JKP “Visočica” Visoko, a i grad Sarajevo kao glavni grad naše države. Odvoz smeća bi građanima Visokog po ekonomskoj računici bio puno jeftiniji, a broj Visočana po bolnicama u Sarajevu i Zenici bi sigurno bio znatno manji.

Visoko iznad svega !