Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nacrti zakona o plaćama i policiji vraćeni na doradu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj trećoj sjednici je razmatrala Nacrt Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika kao i Nacrt Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK. Nakon duže rasprave, zaključeno je da se moraju napraviti dodatne analize i finansijske procjene efekata primjene ovih zakonskih propisa na kantonalni budžet. Tokom rasprave, konstatovano je da su istovjetni federalni zakoni doneseni u specifičnim uslovima i vremenu, te da vlade kantona uopće nisu konsultovane u vezi sa njihovom primjenom na kantonalnom nivou.

S obzirom da su plaće policajaca, kao i plaće nastavnika, radnika u pravosudnim institucijama i administraciji, dosta neujednačene na teritoriji Federacije BiH, te da godinama nisu povećavane u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalna vlada vratila je oba Nacrta predlagačima na doradu, s ciljem određivanja realnih parametara koji neće ugroziti osnovne funkcije kantona i koji će istovremeno zadovoljiti i zahtjeve sindikalnih organizacija budžetskih korisnika. – U svemu tome, mora se voditi računa i o interesima i mogućnostima uposlenih u privredi čijim radom se i puni budžet – navodi se u saopćenju iz sjedišta Vlade.

Vlada ZDK usvojila je i Program rada za ovu godinu, kojim su određeni prioriteti: stabilnost i likvidnost budžeta, poboljšanje ukupnog privrednog ambijenta, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, te jačanje lične, imovinske i opće sigurnosti građana. Među prioritetima Vlade Kantona u ovoj godini bit će i provođenje reformi na svim nivoima obrazovanja, kao i poboljšanje statusa branilaca i članova njihovih porodica, odnosno poboljšanje stanja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, – kaže se saopćenju za javnost.

(RTV Zenica)