Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ministrica finansija Amra Babić: Osnovno načelo kod izrade Nacrta ovogodišnjeg budžeta ZDK bilo je načelo opreznosti

Skupština ZDK donijela je Odluku o izboru skupštinskih stalnih radnih tijela, te nakon višesatne rasprave prihvatila i Nacrt kantonalnog budžeta za ovu godinu.

– Obzirom na nastavak ambijenta ekonomske krize, osnovno načelo kod izrade Nacrta ovogodišnjeg budžeta ZDK bilo je načelo opreznosti, a Nacrt je zasnovan na objektivnim pokazateljima, principima solidarnosti i u želji da se ispoštuje likvidnost i stabilnost budžeta uz redovno izmirenje svih budžetskih obaveza – obrazložila je kantonalna ministrica finansija, Amra Babić.

Tako su planirani prihodi u iznosu od 265 miliona i 229.700 maraka, uz dodatnih 10 miliona kreditnih sredstava od MMF-a, što je namijenjeno za pokrivanje deficita iz ranijeg perioda. Time su prihodi planirani za ovu godinu veći za oko 8 posto u odnosu na ostvarene prošlogodišnje.
Pri izradi troškovnog dijela Nacrta budžeta, među osnovnim parametrima bili su: povećanje osnovice za obračun plaća za 6,25 posto, počevši od aprila ove godine, dok su topli obrok i ostala davanja zadržana na nivou prethodne godine, zatim maksimalno racionalna projekcija materijalnih davanja, ispunjenje zakonskih obaveza i povećanje transfera u domenu socijalne i boračke zaštite, intezivnije korištenje vlastitih sredstava i donacija, te nastavak započetih projekata.

U višesatnoj diskusiji poslanici, ali i gosti, uglavnom predstavnici sindikata budžetskih korisnika, iznijeli su niz prijedloga i sugestija, među kojima je izneseno i upozorenje na obavezu donošenja kantonalnog Zakona o plaćama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u organima vlasti ZDK.

– Oba dokumenta razmatrat ćemo na nekom narednom skupštinskom zasijedanju – rekao je nakon diskusija premijer ZDK Fikret Plevljak, naglasivši da se finansijski efekat tih zakona kreće od 36 do 56 miliona maraka dodatnih sredstava, te da na plaćanje čeka još i 37 miliona maraka po osnovu kolektivnih tužbi.
– Vlada ZDK će pokrenuti rješavanje tih pitanja, a kakva će rješenja biti teško je reći u ovom trenutku, ali znam da moraju biti realna – istakao je premijer ZDK.
Nacrt budžeta kantona za ovu godinu je prihvaćen uz zaključak da se sve primjedbe i sugestije izrečene danas razmotre prilikom donošenja Prijedloga budžeta, ali i da se još mogu dostaviti do 22. marta. Vladi kantona sugerisano je da nastavi socijalni dijalog sa sindikatima u cilju pronalaženja najboljih i realnih rješenja.