Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mislim da s ove pozicije mogu puno više uraditi za Visoko i njegove građane

Jedina zastupnica iz Visokog u Federalnom parlamentu nakon posljednjih izbora je Jasmina Zubić iz SDP-a, koja će ovu funkciju naredne četiri godine obavljati kroz profesionalni angažman. Posljednjih šest godina je bila jedna od najaktivnijih vijećnika u zakonodavnom tijelu Općine Visoko, čija su se pitanja, zahtjevi i inicijative vrlo često odnosili na goruća pitanja ljudi u lokalnoj zajednici. Njenu posjetu Agenciji za promotivne usluge i redakciji web sitea Visoko.co.ba, iskoristili smo za kraći razgovor o aktuelnim temama i njenom skorom ulasku u Federalni parlament. Jasmina Zubić je vrlo rado odgovorila na postavljena pitanja zaželjevši članovima redakcije uspješan rad i uz sugestiju da tražimo i objavljujemo što više dobrih vijesti za naše građane.

Kako komentirate rezultate posljednjih izbora?

– Izbori su pokazali volju građana. Vrlo je nezgodna situacija što još uvijek nismo dobili priliku da ovaj građanski princip nadvlada ovaj etnički. To je problem zbog kojeg je sigurno trajalo ovako dugo i formiranje vlasti. Da su, kojim slučajem, ove građanske opcije dobile više glasova bilo bi lakše formirati vlast, ali evo mi imamo i na ZDK i u Federaciji BIH ipak situaciju da je potpisana  Platforma, da  imamao praktično parlamentarnu većinu koja je sačinjena od SDP-a, HSP, SDA i NS Radom za boljitak. Ova Platforma je otvorena i za ostale članice, međutim očito je da još uvijek vuku etničke grupe, evo  i ovo pismo iz Amerike je potvrdilo to. I EU  konstatuje da oni krše izborni zakon. HDZ je pozvan ovih dana da to završe kako bi se mogao formirati Dom naroda. Mi smo imali nastavak sjednice Predstaničkog doma Parlamenta  FBiH, uspjeli smo formirati rukovodstvo Predstavničkog doma, predsjednika, potpredsjednika i radna tijela. Međutim, prema Ustavu dosta odluka koje donese Predstavnički dom mora potvrditi i Dom naroda i njima je ostavljena još sedmica dana kako bi se i oni formirali. To bi se trebalo dogoditi 17.marta. Očekuje se da će HDZ konačno dati svoje predstavnike. Mislim da je ovo početak izgradnje građanske države, ovo je početna – prva faza. Ovaj put će sigurno biti težak i mukotrpan, ova dosadašnja zbivanja nam to pokazuju, jer svjesni ste da HDZ i HDZ 1990 zauzimaju takav stav i i dalje brane etnički princip vlasti i mi u SDP-u očekujemo da će EU malo više agilnosti pokazati u narednom periodu, posebno u narednih sedam dana. U svim svojim rezolucijama, evo konkretno iz 2005.g. koju je donijela Evropska komisija za ljudska prava, navodi se da su srednjoročno predvidjeli kao način da se promijeni život u FBiH, jedno od rješenja je prelazak sa sistema po etničkom principu, i preuzimanje građanskog principa. Vjerovatno je i EK svjesna da će to ići teško pa su i rekli da je to u strednjoročnom planu. U našem Ustavu također piše da je  parlamentarna većina  dužna formirati vlast. Evo već Čović reaguje i tvrdi da je ovo sad bošnjačka Federacija, što nije tačno. Mi imamo sve onako kako Ustav kaže. Predsjednik je iz reda Bošnjačkog naroda, a dva potpredsjednika iz Srpskog, odnosno Hrvatskpog naroda. Samo je problem šo je prošao kandidat Hrvatske stranke prava, a ne kandidat iz HDZ-a. Očito da HDZ ne priznaje da je dovoljno dobar Hrvat iko ko ne pripada HDZ-u.Time pokazuju da krše i Ustav i odredbe izbornog zakona  u BiH.

U kantonima je različit odnos političkih opcija, teško je formirati vlast, a  samim tim će biti i teško raditi. Moram istaći da sve dok ne budemo imali većinu na svim nivoima vlasti i to građanskih opcija, teško ćemo promijeniti Ustav i teško ćemo promijeniti odredbe koje kažu da državu BiH čine Bošnjaci, Srbi, Hrvati, pa tek onda građani. Teško će to biti promijeniti, ali mi to želimo. Mi mislimo da u ovoj konstalaciji vlasti koja je sada krenula, to će biti lakše učiniti, posebno ako HDZ donese odluku o poštivanju Ustava i izbornog zakona.

SDP je u Visokom imao odličan rezultat, što nije bilo dovoljno za ulazak u izvršnu i zakonodavnu vlast u ZDK. Prošli su kandidati iz Zavidovića, Tešnja, Kaknja, ali nema kandidata iz Visokog. Hoće li oni imati sluha za naše probleme?

– Mislim da i naši građani nisu dovoljno educirani.  Nismo shvatili da je u našim rukama odabir te da glasom  „za čovjeka“  možemo puno toga dobiti. I ovu su situaciju proizveli građani koji nisu shvatili da im je budućnost u građanskoj opciji, a ne ovo što imamao do sada. Pred sljedeće izbore na građane puno mogu uticati i mediji. Nije važno samo glasati za opciju već dati glas za čovjeka kojeg želite sutra vidjeti na nekoj funkciji. Znači da je Visoko, ako je dalo glasove SDP-u, propustilo šansu dati glas svom kandidatu koji je izgubio tu šansu da nas sutra zastupa. Ja ću vam reći, SDP je dobio 4800 glasova za federalni parlament, konkretno sam ja ili Branislava Ferzanović mogle dobiti te glasove u punom broju, da su naši građani zaokružili naše kandidate, ali nisu. Većina ih je smatrala da kada glasa za SDP, automatski glasa za naše kandidate, iako je to više puta naglašavano. Mislim da nije bilo dovoljno informacija u medijima, a  ni građani nisu bili dovoljno zainteresovani.

Kad ste me pitali zašto nismo dobili nešto od ovih ministarstava, tu se gledala struktura ukupnog broja glasova koliko ukupno ima koja općina u odnosu na ukupan broj glasača i koliko je dobio SDP. Kad se sve to sabere ispred nas su bile neke općine u ZDK. Dobili smo četiri ministarska mjesta, ali se opet gledalo koliko je SDP u svakoj općini dobio procentualno glasova u odnosu na ukupan broj glasača. Mi smo tu bili tek peta-šesta općina, tako da po toj računici nismo mogli dobiti priliku za kandidata u izvršnoj vlasti. Mi smo imena naših kandidata poslali ranije. Nakon boravka premijera Plevljaka u Visokom, ponovno je dostavljena lista visočkih kandidata, ali mi nismo mogli proći. Shvatili smo da, ako želimo da sve bude transparentno i pošteno,  ne možemo zahtijevati više nego što smo po rezultatima pokazali da možemo.

SDP je u predizbornoj kampanji posebno isticao pitanja problema zdravstva s kojim se najviše susreću stanovnici Olova, Vareša, Breze i Visokog. Hoće li novoimenovana ministrica iz Kaknja imati sluha za rješavanje problema stanovnika navedenih općina?

– Ipak je SDP dobio ovo ministarstvo i slažem se s vašom konstatacijom. Ja vjerujem da će ministrica Senka Balorda, koja je dobar ljekar i prepoznatljiva je u tom svom osjećaju prema drugima, shvatiti sve naše probleme i ovu situaciju te da ćemo se uz njenu pomoć izboriti za ono što smo započeli u proteklom periodu. Sad imamo priliku da to zaista i ispunimo i da obnovimo sve one naše ideje i zahtjeve koje smo dostavljali.

Tri su visočka kandidata ušla u izvršnu i zakonodavnu vlast ZDK. Kakav je vaš komentar na njihov ulazak i smatrate li da su to kandidati koji sa svojih pozicija mogu promijeniti situaciju u Visokom i u cijelom kantonu na bolje?

– Vjerujem da hoće. Vi znate da smo mi i u Općinskom vijeću Visoko, konkretno dr. Karavdić i Amra Babić, odlično sarađivali. U većini dobrih ideja nailazili smo na zajednički jezik kako bi bilo bolje svim građanima Visokog. Mislim da će zajedno moći dosta toga učiniti za Visoko. Vjerujem da ćemo i dalje i sa novih funkcija moći i praktično da uvežemo lakše i efikasnije rješavanje naših problema. Ne treba biti opterećen tom stranačkom pripadnošću, trebamo raditi da nam svima bude bolje i da bez obzira na ovu novu situaciju kada smo pristupnici Platforme i zajedničkog programa i da smo na istom zadatku, iako smatram da smo i ranije bili dobri saradnici. Naš grad i budućnost naše djece, nama je najvažnije. Sada je to posebno, jer imamo jedan zajednički program koji će nas voditi. Sada nas iz Visokog ima na više nivoa, pa će i to biti prilika za nastavak zajedničkog rada. I mlada Meldina Ugarak će vjerujem iskoristiti naše iskustvo, uz njen osobni način rada, uz mladost i energiju koju ima, dati dobre rezultate.

Dio dugogodišnjih članova vijeća Općine Visoko napustio je ove pozicije i prisutna su mišljenja kako će nedostajati i vaše reakcije i inicijative, ali i vaših kolega. Šta vi mislite o tome?

– Čula sam i ja takve komentare. Nažalost, takav je sistem u našoj državi. Općina kao lokalna samouprava ima jako malo nadležnosti i mislim da je daleko veća naša korist na ovim, višim nivoima vlasti na kojima smo dobili priliku djelovati. Mislim da će se to kompenzirati. Vi se sjećate mnoštva naših zahtjeva, prijedloga, inicijativa….upućenih na više nivoe vlasti. Mi smo tada bili su situaciji da ih pokrećemo i da insistiramo da se naši zahtjevi i ispoštuju. Sad smo dobili priliku da se obnove stari zahtjevi, urgencije, inicijative, što sam ja tražila i od Općinskog vijeća za nove naše zahtjeve prema ZDK. Mislim da se puno toga ne uradi na vrijeme samo zato što nemamo pravu informaciju u pravo vrijeme i zato što nismo upoznati. Vi znate da sam ja često prigovarala kako je Zakon o pripadnosti javnih prihoda donesen tako što je glavnina sredstava ostavljena u kantonu i Federaciji da se uz određene transfere, odnosno javne pozive, ta sredstva dijele općinama, ali po aplikacijama. Nakon mog šestogodišnjeg rada u Vijeću stekla sam dojam da vrlo često zbog neinformisanosti onih koji bi trebali podnijeti te zahtjeve mi vrlo često ostanemo bez tih sredstava. Znači, negdje su nam pare dalje od nas. Mi moramo na vrijeme imati informacije i reagovati.  Ono za šta se ja najviše zalažem jeste da počne primjena Zakona o lokalnoj samoupravi  koji predviđa da općine direktno dobiju puno više sredstava nego što imaju po ovoj raspodjeli.

Koja su pitanja, problemi i inicijative koji će biti prioritet za vas kao zastupnice u Federalnom parlamentu?

– Dok ne dođe do ključnih izmjena Ustava BiH i promjena koje mi svi želimo, zahtijevat ću i decidno tražiti primjenu već donesenih zakona i propisa koji se ne primjenjuju. Prije svih tu je Zakon o lokalnoj samoupravi koji bi sigurno riješio većinu problema lokalnih zajednica. Svi oni propisi koji su doneseni, a  ne primjenjuju se  kao što su Zakon o socijalnoj zaštiti u segmentu tuđe njege. Ako uspijemo ovu vlast kako smo je izabrali i formirati, onda slijedi i strukturalna promjena Federacije u kojoj danas imamo države – kantone, a trebalo bi se promijeniti na nivou BiH, posebno kada je zdravstvo u pitanju. Potpisnici Platforme imaju i snagu i želju  da idemo smjelo ka formiranju takve vlasti koja će biti prvenstveno građanska.

Izgradnja spalionice u Visokom podijelila je domaću javnost. Kakvo je vaše mišljenje o ovom projektu?

– Mi imamo dugogodišnji problem sa odvozom i deponovanjem smeća. Posebno se problem odnosi na otpad iz industrije mesa i zaista je to veliki problem koji se mora riješiti. Prema onome što sam čula od stručnjaka iz ove oblasti, mora se biti posebno oprezan, jer postoje informacije da ukoliko se bude bilo šta drugo spaljivalo osim organskog otpada, za šta postoji velika vjerovatnoća, da su to plinovi koji utiču na zdravlje ljudi i prouzrokuju određene bolesti. Mnogi stručni ljudi s kojima sam razgovarala mišljenja su da ne bi bilo dobro graditi takvo postrojenje u blizini naseljenih mjesta. Ne znam šta je tu rješenje. Ja znam da kad se radi bilo šta, da se naprave elaborati, postoje određeni propisi i norme,  ali svi kažu da je vrlo teško vršiti nadzor nad tim spalionicama. Veliko je to pitanje koliko bi nam to ugrozilo životnu sredinu.