Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hvala vam što ste nas osramotili i “prodali” protiv Goražda

Jedino ružnije sam se osjećao protiv Leotara kad nam “uvališe” onih devet komada, a od tog broja Stojanović više od pola. Djelimično je ružan osjećaj bio i kod onih naštimanih 0:3 protiv Kreševa. Ali ovo protiv Goražda je baš sramotno i bezobrazno! Trebamo otvoreno pričati i analizirati. Igrači kažu da nisu dobili plaću dva mjeseca i da je situacija u klubu užasna. Zijad Breščić, član Uprave NK “Bosna”, kaže da to nije istina i da se Uprava čak potrudila da igrači imaju sve adekvatne uslove za treniranje, pa čak i za kvalitetnu ishranu po visočkim restoranima. Još kaže i da je plaća trenera znatno veća od visočkog prosjeka. Općina redovno izvršava svoje obaveze. Bosna nije imala Uprave, ali onda ju je sastavio načelnik Općine sazvavši u jednom danu Ahmeta Kurspahića, Asmira Hodžića, Darija Pekića, Gorana Andrijanića, Zijada Breščića, Mahira Semića, Zekerijaha Kovu, Nihada Smailagića …

Bosna je bila u fazi “raspada” pred početak proljetne polusezone, nije imala Upravu, Nihad Smailagić kao predsjednik kluba  bio je u ostavci, ali nekoliko sati prije početka utakmice protiv Goražda  uspio je obezbijediti cca.7.000 KM za plaćanje kotizacije, jer delegat nije dozvoljavao da se utakmica odigra bez uplate. Znači, Uprava se ipak potrudila, tim prije što je poslije utakmice odmah isplaćena i plaća igračima, ali ono što se dešavalo u periodu od početka utakmice do isplate te plaće je krajnji bezobrazluk i poniženje za svakog navijača Bosne, a koje su im priredili igrači.

Nije stvar u tome što je Bosna izgubila, častan poraz je nekad kao i pobjeda, sport je to, normalno je gubiti kao i pobjeđivati. Ali ako se zna da od samog početka postoji crv sumnje koji se zove mogućnost štimanja utakmice, onda ono što smo gledali u subotu na stadionu Luke puno više liči na naštimanu utakmicu nego na regularno odigrano prvo kolo nastavka prvenstva. Sasvim je jasno i bez dvojbe da su gosti iz Goražda odradili posao sa glavnim sudijom, kao i sa pomoćnicima; ovdje posebno mislim na nekadašnjeg igrača Vrbanjuše Bogilovića, kojoj je Bosna besplatno ustupala teren za doigravanje utakmica. Ali ako si bolji i ako igraš na domaćem terenu, sudija i ne može baš toliko uticati na rezultat, to najbolje znaju oni koji su nekad aktivno igrali fudbal. Međutim, ponašanje pojedinih igrača i zalaganje na terenu ide u prilog priči o prodaji utakmice. Jedna verzija kaže da je Uprava Goražda prvo pokušala dogovoriti podjelu bodova sa Upravom Bosne, za pare naravno, a kada im to nije pošlo za rukom onda su “ušli” među igrače. Krajnji ishod bio je 1:2, što uz tri neriješene utakmice u prvom dijelu sezone i ovaj poraz znači grčevitu borbu za opstanak do kraja sezone. Da bi se klub mogao boriti za opstanak prije svega mora biti uvjeren u lojalnost svojih igrača, a nakon Goražda Uprava ima razloga sumnjati u poštenje svih 11 koji su igrali u subotu. Sada klub treba pokazati karakter, Uprava treba pokazati da je Bosna iznad svega, da sitni mešetari i igračići koji se prodaju za 1000 KM trebaju otići iz kluba. Ako je potrebno, neka snimak ove utakmice pregledaju 100 puta i izvrše  kvalitetnu analizu i ponašanje svakog igrača na terenu. Nakon toga nekima se treba zahvaliti. Dosta je ovom Visokom više sramote i poniženja u svakom smislu. Bosna je ponos Visokog i niko nema pravo da se zajebava sa Bosninim imenom i njenim navijačima. Ako je rješenje ispasti iz lige, neka to bude časno, a ne da pojedinci tri kola prije kraja prodaju dvije utakmice zarad lične materijalne dobiti.

U ovom trenutku krivicu prebacuju jedni na druge. Fakat je da je Goražde došlo po bodove, i načelnik Općine Goražde je bio na tribinama. Od ukupno 100 gledalaca tog dana na stadionu, 70 ih je bilo iz Goražda. Nekome je u interesu da Visoko odumire pa i na ovaj način. Krivci trebaju snositi odgovornost i nečasno zarađene pare trebaju trošiti sa gorčinom. Uprava je nakon utakmice igračima podijelila platu, što u prvi mah asocira na podjelu plijena, međutim sasvim slučajno znam da je ta plata bila obezbjeđena nekoliko dana ranije. Dan nakon utakmice sam zvao i Nihada Smailagića, predsjednika kluba u ostavci, koji također nije krio svoje razočarenje. Nije htio nikoga lično etiketirati, ali je priznao da je i njemu sve sumnjivo.

Sada kada su se strasti smirile čekamo potez Uprave kluba od koje očekujemo da pokaže ozbiljnost i karakter i da stavi do znanja svima da niko nije iznad Bosne i da svi koji su došli mešetariti i prodavati čast kluba trebaju biti otjerani iz njega!