Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Duh Komiteta i Udbaških metoda još lebdi “Gimnazijom Visoko”

Gomila je problema koji  okupiraju Gimnaziju Visoko, od međustranačkih prepucavanja i kadrovskih promjena po političkoj podobnosti, preko toga da strahujete za vlastito dijete jer nije sigurno u školi zbog nevaspitane djece i još nevaspitanijih roditelja, popravnih ispita, navlačenja prosjeka za bolji uspjeh, neuslovnih učionica u koje vam direktno gledaju stanari susjedne zgrade, itd, itd … Eh, u toj školi pored svih postojećih problema Školski odbor odlučio je provesti “Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika”. Naravno, u tome nema ništa loše, ali sve dok pažljivo tri puta ne pročitate isti. Mi smo došli u posjed radne verzije tog Pravilnika i u njemu prepoznali elemente nostalgije za unutrašnjim Udbaškim, “DB” i inim metodama gušenja slobodnog mišljenja i, uopćeno, drugačijeg mišljenja od onoga koje ti neko nametne.

Nostalgija za nekadašnjim marksističkim metodama promišljanja očito je našla mjesta u silnim Osnovnim odredbama i Članovima ovog Pravilnika. Nabrojat ćemo neke:

Član 6.

Radnik odgovara samo za one povrede radne obaveze koje su prije nego što ih je učinio bile predviđene Zakonom, ovim Pravilnikom, i za koje je bila predviđena disciplinska mjera.

Član 11.

Lakša povreda radne obaveze:

(12) – Javno i neovlašteno saopćavanje netačnih informacija o radu Škole izvan Škole, iako zbog toga nisu nastupile štetne posljedice.

Član 12.

Teže povrede radne obaveze:

(21) – Stavljanje na uvid javnosti ličnih podataka zaposlenika ili učenika ili omogućavanje tog uvida,

 

!?!?

Ne bi možda ni čudilo da je ovo pripremao neko blizak SDP-u, neko ko se sa velikim simpatijama prisjeća tzv. Komiteta koji je pazio da ne bi neko rekao nešto protiv sistema upravljanja radnim ljudima i građanima. Međutim, ovo su neka druga vremena. Gimnazijom već godinama vladaju SDA i SBiH, a oni bi trebali biti drugačiji od drugova iz SDP-a, pravnog sljedbenika “Titovih staza revolucije”.

Suština ovog famoznog Pravilnika je pokušaj gušenja drugačijeg mišljenja i lažno predstavljanje zaštite interesa Gimnazije, i to metodom zabrane profesorima da javno iznose svoje mišljenje. Jasno je da to nije dobro! Zato ovaj Pravilnik ne treba na ovaj način proći kroz Školski odbor. Isti treba doraditi i prilagoditi vremenu u kojem živimo, gdje je sloboda izražavanja na prvom mjestu. A oni koji se sa posebnim simpatijama sjećaju nekih drugih vremena, ili su za penzije, ili ih treba ostaviti da žive u prošlosti daleko od djece koja trebaju ovaj grad i ovu zemlju učiniti boljim/oljom. Vrijeme Josipa Broza, Karla Marxa i Inkvizicije je davno prošlo vrijeme.