Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko za nostalgičare i visočku dijasporu

Nedavno u razgovoru sa Zdenom Antovićem saznah za Jozu Džambu, čovjeka koji se školovao u Visokom, a koji je jedan od rijetkih koji ima pristup tzv. “Bečkoj arhivi” i koji je dao zvaničnu informaciju o tome kad je i pod kojim okolnostima car Franjo Josip dolazio u Visoko. Nakon toga jedan drugi prijatelj, ponukan pisanjem Marjana Hajnala za naš sajt (Visočanina koji živi u Izraelu), dade mi prijedlog da animiramo visočku dijasporu i počnemo objavljivati priče o ljudima koji su  vezani za Visoko, i koji još uvijek vole i nisu zaboravili ovaj grad. Također nedavno, zahvaljujući dvojici uvaženih visočkih bankara, saznadoh da je za mene pitao iguman Savo iz manastira Tvrdoš u Trebinju. Nisam znao o kome se radi, ali sam kasnije saznao da je to moj školski drug iz osnovne škole, nekadašnjim imenom Slobodan Mirić. Slobodan se zamonašio, ali nije zaboravio svoj grad te često posjećuje stranicu www.visoko.co.ba. Primjera je mnogo …. Naša administratorska statistika kaže da bilježimo posjete sa svih kontinenata, često nam se javljaju Visočani van granica BiH koji komentarišu objavljene informacije, priče, vijesti …

Nakon toga redakcijski smo se složili da bi bilo dobro pokrenuti  akciju pod nazivom “Visočani u dijaspori” ili “Visočka dijaspora”, i u sklopu akcije animirati sve Visočane koji se trenutno nalaze van svog zavičaja. S njima želimo obaviti neku vrstu intervjua, i pokušati i na taj način afirmisati današnje zaboravljeno Visoko koje proživljava, vjerovatno, svoje najtužnije trenutke u odnosu na okolne gradove.

Tim povodom seriju priča i intervjua o Visočanima koji žive daleko od svog rodnog grada započet ćemo sa Slavišom Vukičevićem, koji danas živi u Parizu. Slaviša je Visočanin, Bosanac, čovjek koji je sa FK “Sarajevo” osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1984/85, kasnije je bio kapiten FK “Sarajevo”, i to četiri godine. Sa 28 godina  otišao je u tadašnji drugoligaš Creteil, u kojem je aktivno igrao do 1996. godine. Interesantnu “visočku” priču sa Slavišom Vukičevićem ispričao je naš novinar Dario Božić, a moći ćete je uskoro pročitati na našem sajtu.

Ovim putem također pozivamo sve Visočane koji žive daleko od voljenog grada da nam se jave putem našeg službenog e-maila i ispričaju nam svoju priču, odnosno pozivamo sve one koji misle da imaju neku interesantnu ličnost sa kojom bi vrijedilo razgovarati i ispisati njegovu priču da nas također kontaktiraju. Rasuti smo širom svijeta, malo nas je, al’ nas ima, a zajednički imenitelj nam je Visoko.

Visoko iznad svega!!!