Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za Visoko.co.ba piše Gordan Koso: “Samo je jedna stvar gora od ogovaranja – ne biti ogovaran”

„Općinsko vijeće, poštujući jednoglasnu odluku vijećnika, zabranilo je  tračanje, ogovaranje ili mahalanje na čitavom prostoru općine. Odluka se odnosi na cijeli teritorij općine, što samim tim znači da se zabrana odnosi i na gradsko, prigradsko i seosko područje. Posebno treba naglasiti da se tračanje, pored fizičkih lica, najstrožije zabranjuje i poslovnim subjektima. Naročito se zabrana odnosi na medije, i to sve: TV, radio, internet, štampani mediji, a  razlog je brza cirkulacija i širenja, pa samim tim i teže uklanjanje tragova i posljedica tračeva. Oni koji budu kršili ovu odluku Općinskog vijeća mogu očekivati pojedinačne i kolektivne kazne, a bit će sankcionirani i oni koji ne budu uklonili tragove tračanja, odnosno njegove posljedice.“

Tračanje je prvenstveno govor o negativnim osobinama, manama ili životnim situacijama drugih ljudi. Namjerno ili slučajno isticanje negativnoga pred drugim osobama koje za to ne znaju, a da za to nema nikakav razlog, jest ogovaranje. Svi oni koji prešutno prihvaćaju neosnovane sudove o drugima sudjeluju u tračanju i rušenju dobra glasa drugoga. Najteži oblik jest kleveta, tj. izmišljotina i laž koji štete glasu drugoga i daju mogućnost za krive sudove o osobama.

Mahalanje ili ogovaranje je uzelo previše prostora u današnjem društvu. Nekome je postalo hrana, nekome razbibriga, ali očigledno zabavlja – na druženju kod kuće ili na poslu, uz kaficu ili akšamluk, u sjedećem, stojećem, pa i u ležećem položaju.

U nekim istraživanjima, gdje  su sudjelovale isključivo  žene, dokazano je da povremeni trač u obliku razonode oslobađa od stresa i smanjuje nervozu i može čak biti i korisno za zdravlje žene. Naučnici tvrde da je kod žena koje imaju običaj tračati povećan  nivo hormona progesterona koji smanjuje stres, a istovremeno taj hormon je jedan od ključnih faktora socijalnog ponašanja žena.

Sa istinom se teško suočiti, ali naučnicii su rekli svoje – žene više tračaju od muškaraca. No, nisu ni muškarci nedužni. Kako je tračanje u jednu ruku način rješavanja nakupljene agresije, žene češće tračaju i tako se smiruju, dok muškarci rado svoju agresiju rješavaju fizičkim obračunima. Odgovor se može potražiti u ponašanju naših predaka. Žene su odabrale tračanje i to zbog čistog preživljavanja. Naime, fizički obračuni su bili opasni i predstavljali su rizik za zdravlje i podizanje potomaka. Tako su žene pronašle manje opasan način rješavanja nakupljene agresije – trač party.

Ako je mjesto manje, njegovi stanovnici više tračaju. Naravno, glavna tema su komšije. Sve što se u jednom manjem mjestu dešava ne može ostati tajna i to upravo zbog ljudske potrebe za tračanjem. A kako se mještani bolje znaju, imaju veću potrebu komentirati svoje komšije. U velikim gradovima je situacija drukčija. Drže se svog užeg kruga ljudi, a komšije se često i ne poznaju dobro. Veliki broj ljudi skloniji je više vjerovati tračevima nego činjenicama, pa oni imaju veći utjecaj na formiranje mišljenja nego istina.

Postoje porodice koje su u stanju za svojim ručkom otračati pola rodbine. Ali ipak, definira nas i socijalno okruženje u kojem rastemo. Ako smo odrasli u porodici koja obožava tračati, veća je mogućnost da ćemo se i mi ponašati poput svojih roditelja. Potomci promatraju ponašanje svojih roditelja, a kako tračanje povezuju s razgovorom, blizinom i povezanošću, ujedno te trenutke vežu uz te osjećaje.

Morate biti oprezni što prenosite o osobama koje često viđate, pogotovo na poslu. Trač, koliko god u početku djelovao nedužan, može povrijediti i nekome upropastiti život.

Većina zaposlenih misli da tračanje u poslovnim prostorima nema neku veliku korist, te je najbolje držati se podalje, mada se naklapanja među zaposlenim znaju i isplatiti. Posjed “poželjne informacije” osobi koja je širi dalje omogućuje određene prednosti. Ona ima ekskluzivno, gotovo tajno znanje koje nitko drugi u datom trenutku nema, a može biti korisna za nadređene. Za karijeru je  poželjno imati dobru relaciju sa sekretaricom, ili sa kafe kuharicom, a može poslužiti i spremačica, one su najbolje upućene u sve događaje u preduzeću i u stalnom su kontaktu sa nadređenim. Ima primjera da se poslodavci ne protive tračevima, jer im se formira mišljnje da tračevi zapravo doprinose produktivnosti zaposlenika.

I na kraju dolazimo do generalnog zaključka da mahalanje nije samo fenomen mahale već je globalna pojava, i uvijek imajte na umu da onaj tko trača pred vama isto tako može tračati o vama. Vi jeste dobri u čuvanju tajni, ali drugi?