Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki šampion i ljubav prema golubovima

Na području opštine Visoko ljubav prema golubovima prisutna je već decenijama. Pojedinci, ali i grupe uživaju u odgajanju golubova, a često ih koriste i na raznim takmičenjima koja se odvijaju ne samo u našoj zemlji nego i u inostranstvu. Upravo zbog toga, širom naše zemlje, osnivaju se klubovi koji čine savez BiH. Tim povodom je i u Visokom osnovan klub “Zlatni golub“, koji je osnovala skupina zaljubljenika u ovaj sport i generalno golubove. Predsjednik kluba je Mirza Karamović, koji je još prije tri godine imao svoje prvo takmičenje te je na takmičenju mladih zauzeo 4. mjesto u ukupnom poretku i 6. pojedinačno. Pored njega u klubu je još nekoliko članova sa svojim  mladim golubovima, koji žele da klub dignu na jedan viši nivo i pokažu svim zainteresovanim šta je to ljubav prema ovim životinjama. U tome im je pomoglo i prvo mjesto u pojedinačnoj kategoriji Mirze Karamovića, osvojeno 2009. godine, ali posebno prošla godina kada je njegov golub ponovo osvojio prvo mjesto u zoni, a konačanim zbrajanjem i prvo mjesto u Grupaciji Jug te potom i u kompletnom savezu sa nevjerovatnih 370,915 bodova u konkurenciji više hiljada golubova i preko 200 takmičara. Naravno da je taj rezultat bio i njegov najveći uspjeh kao i najbolji rezultat visočkog kluba “Zlatni golub“.

“U mojoj porodici oduvijek su se bavili golubarstvom. Moj brat, naš otac, njegov otac, djed i pradjed  bili su golubari. Tako da je to kod mene izgleda nasljedno. Nekada je skoro svaka kuća imala golubove ili neke druge kućne ljubimce. Bili su radost i za djecu i za odrasle. Do 1991. godine smo uzgajali različite vrste ukrasnih i letačkih rasa golubova, a u jesen iste godine sam dobio par pismonoša i od tada traje moje druženje sa ovom sportskom rasom golubova.” – istakao je Mirza Karamović.

Prema njegovim riječima danas se teško baviti bilo kojim “vanrednim” zanimanjem, pa i ovim hobijem, jer ljudi teško dolaze do posla te im nekako i ne pada na pamet još dodatni trošak za golubove.

“Ulaganje u golubove pismonoše je zaista veliko. Prije svega mislim na uzgojni materijal, odnosno matične golubove koje sam nabavljao kod svjetskih poznatih golubara u Belgiji, Holandiji, Njemačkoj i, naravno, od domaćih šampiona. Zatim kvalitetna hrana, oprema za takmičenje, preventiva, lijekovi, vakcine su također dodatni troškovi u golubarstvu. Međutim, nađe se i vremena i sredstava za ono što volimo.” – objašnjava Mirza.

Dnevne aktivnosti golubara su različite i najviše zavise od slobodnog vremena i ličnih ambicija u ovom sportu. U toku sezone Mirza ustaje jako rano i pušta golubove na jutarnji trening oko 5 sati. Dok treniraju iznad kuće on čisti golubarnik, sprema hranu i vodu i na poziv zviždukom uvodi ih i hrani. Isti postupak ponavlja i predvečer.

“Dva puta sedmično takmičare odvozim na treninge koji počinju sa nekih 15 km, a završavaju sa treningom od oko 100 km. Poslije toga nastupa sezona takmičenja koja i jeste svrha svega. Najveća draž u svemu ovome jeste povratak golubova sa trke. Oni to rade ekstremnim brzinama obrušavajući se iz nebeskih visina na ulaz golubarnika. Tada nama koji čekamo svoje pernate ljubimce adrenalin proradi i ubrzo zaboravimo sve napore i uloženi trud koji se dolaskom golubova automatski isplatio. Naravno za sve to nam je potrebna ogromna podrška naših najbližih koja ni kod mene nije izostala sve ove godine.” – dodao je visočki šampion.

(Neven Krajišnik)