Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pet mjeseci nakon izbora: Jesmo li zadovoljni?

Na osnovu  rezultata glasanja birača u BiH na prošlogodišnjim  općim izborima, posljednjih se mjeseci  intenzivno radi na formiranju izvršne i zakonodavne vlasti na području BiH. U ZDK  Vlada je formirana 28. februara i čine je šest ministara iz Stranke demokratske akcije, četiri ministra iz Socijaldemokratske partije, a iz te stranke je i premijer Vlade u Zenici Fikret Plevljak.

Među ministrima je i Visočanka Amra Babić, imenovana na funkciju ministrice za finansije u Vladi ZDK.

Iako je predizborna kampanja u Visokom bila  jako usmjerena na promociju pojedinaca kao kandidata, ali i političkih partija i stranaka, bilo je nerealno očekivati da baš svi uđu u organe izvršne i zakonodavne vlasti. Evidentno je ipak da su dvije političke opcije, SDP i SDA, napravile najbolje rezultate.{multithumb
thumb_proportions=fill
}

Prema rezultatima glasanja na području općine Visoko najviše glasova za  Predsjedništvo BiH dobio je SDP (7075 glasova). SDA je dobila najviše povjerenja glasača za Predstavnički dom Državnog parlamenta (4667 glasova). Za  Federalni parlament SDP je bio vodeći sa 4841 glasom, dok je SDA sa 4795 glasova vodeća u Skupštini ZDK.

Među kandidatima koji su dobili najviše glasova u Visokom, ubjedljivo je prvi Željko Komšić (SDP) sa 7075 glasova ispred Fahrudina Radončića (SBB) i Bakira Izetbegovića (SDA). Halid Genjac, kandidat SDA za Predstavnički dom BiH, osvojio je  1923 glasa u Visokom, a njegove stranačke kolege Amra Babić (3516) i dr. Senad Karavdić (2161) ubjedljivi su pobjednici među visočkim kandidatima.

SDP je u Visokom ostvario znatno bolji izborni rezultat u odnosu na prošle izbore, što opet nije bilo dovoljno da ijedan visočki SDP kandidat uđe u Skupštinu ZDK. Najviše šanse imao je Emir Imamagić, kojem ni 1711 glasova nije bilo dovoljno za eventualni ulazak. Jasmina Zubić u Visokom je dobila 2289 glasova što je bilo dostatno za ulazak u Federalni parlament putem kompenzacione liste.

SBIH ostvarila je najlošiji rezultat od svih stranaka jer nisu uspjeli zadržati dva poslanika u Skupštini ZDK, a  izgubili su i dosadašnje ministarsko mjesto. Među njihovim kandidatima jedina se istakla  Azema Neimarlija sa dobivenih 1037 glasova.

Savez za bolju budućnost je stranka koja je nova na bh. političkom nebu, i u tom kontekstu zabilježili su najveću pobjedu ulaskom Meldine Ugarak u Skupštinu ZDK. Njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić u Visokom je dobio veću podršku od Bakira Izetbegovića.

NS Radom za boljitak ostvarila je iznenađujuće dobar rezultat u Visokom. Pa, ipak Edita Lepić sa ostvarenih 2612 glasova niti Dženan Hodžić sa 2090 glasova nisu uspjeli ući u Skupštinu Kantona.

Za neke očekivane, a za druge iznenađujuće dobre rezultate ostvarila je SDA u Visokom. Naime, nakon formiranja Vlade ZDK u zakonodavnom tijelu ZDK ima ministricu za finansije Amru Babić i poslanika u izvršnoj vlasti Kantona dr. Senada Karavdića, što je vjerovatno i najveća visočka pobjeda jer su upravo ovi kandidati ostvarili i najbolje rezultate među svojim glasačima u Visokom. Svoju predizbornu kampanju SDA je zasnivala na sloganu “Glasajmo visočki” što se u njihovom slučaju i isplatilo. SDA  Visoko ima realne izglede da ovaj izborni rezultat učini još boljim, jer je Mirza Ganić sljedeći na listi kandidata za ulazak u Skupštinu i vrlo je vjerovatno da bi i on u ovom mandatu mogao ući u ovo zakonodavno tijelo.

Ono što je nejasno kada je u pitanju SDA Visoko jeste dilema da li će pomenuti uspjeh djelovati integrativno ili će unutar redova SDA uslijediti konačno razračunavanje. Jer, treba uzeti u obzir činjenicu da je određeni broj stranačkih “funkcionera” potpuno pasivno posmatrao cjelokupni izborni i postizborni proces, očekujući da eksponirana struja izbornim neuspjehom sama sebi zapečati političku sudbinu.