Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Večer darivanja u Medresi Osman ef. Redžović: Korak do cilja

Kada je u septembru 1992. godine obznanjena ideja o osnivanju Medrese „Osman-ef. Redžović“, malo je ko, osim njenog pokretača i direktora, profesora Džemala Salihspahića, vjerovao u njeno ostvarenje.  Danas, osamnaest godina kasnije, projekt izgradnje odgojno-obrazovnog kompleksa Medrese koji se prostire na 40.000 m2 zemljišta samo je na korak do cilja. Izgradnjom sportske dvorane, koju planiramo započeti na proljeće, Kompleks bi bio upotpunjen.

Zašto dvorana?

U Medresi „Osman-ef. Redžović“ školuje se oko 250 učenika i učenica sa preko 30 općina iz cijele Bosne i Hercegovine. Kao i njihovi vršnjaci u drugim školama, imaju obavezne časove sporta i tjelesnog odgoja dva puta sedmično. Kako Medresa nema vlastite sportske terene, časovi obavezne nastave se izvode u fiskulturnoj sali obližnje osnovne škole. Osim što je ta fiskulturna sala u ruševnom stanju, uglavnom je zauzeta časovima za osnovce. Medresi preostaje veoma malo termina za realizaciju časova, pa se oni često organiziraju na livadi, bez elementarnih uvjeta za rad, po hladnom, kišnom i blatnjavom vremenu.

Medresa je škola internatskog tipa, u kojoj đaci borave 24 sata dnevno. Za njihov normalan psihofizički razvoj neophodno je obezbijediti im prostor za slobodne aktivnosti i razvijanje talenata.

 

Šta dobijamo dvoranom?

Pored neophodnog prostora za realizaciju časova redovne nastave, kao i za slobodne aktivnosti, izgradnjom sportske dvorane lokalna i šira društvena zajednica, pojedinci i sportski klubovi iz domovine i dijaspore imali bi brojne koristi, među kojima su najvažnije sljedeće:

  1. Općina Visoko i Ze-Do kanton dobili bi prostor za realiziranje različitih sportskih, kulturnih i obrazovnih sadržaja. Time bi se podigao nivo brige o mladima i vršila prevencija zloupotrebe alkohola, droge i socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja.
  2. Medresa je 2009. i 2010. godine u vrijeme raspusta veoma uspješno organizirala ljetne škole za djecu i omladinu iz bošnjačkih džemata u SAD-u i evropskim zemljama.  I dalje postoji veoma izražen interes za realizaciju sličnih programa, a za njihovu kvalitetnu realizaciju neophodni su i sportski tereni za različite sportske i kulturne sadržaje.

Sportska dvorana bi se, u kombinaciji sa specifičnim položajem kompleksa van urbane sredine te smještajnim kapacitetima u đačkom domu, tokom raspusta mogla pretvoriti u centar za pripremu igrača i timova. Koristeći svoj ugled, veze i poznanstva, kao i reputaciju Medrese širom islamskog svijeta, na pripreme u Čajangrad mogli bi dolaziti brojni sportski klubovi iz arapskog svijeta.

Uspješni za mlade

Unutar Kompleksa Medrese do danas je postavljeno šest kamena temeljaca za objekte koji su uspješno izgrađeni i stavljeni u funkciju. Na red je došlo postavljanje kamena temeljca sportskoj dvorani sa kojom se Kompleks zaokružuje. S tim u vezi uprava Medrese pokrenula je projekt „Uspješni za mlade“

Svrha projekta „Uspješni za mlade“ je da se u Medresi,  na večeri darivanja „Korak do cilja“, uz prigodan program okupe pravna i fizička lica, prijatelji Medrese koji mogu i hoće finansijski pomoći projekt izgradnje sportskog centra.

Očekivani rezultat projekta je da se na večeri darivanja „Korak do cilja“ prikupe sredstva neophodna za prvu fazu izgradnje sportskog centra, odnosno izlijevanje temelja i podne ploče.

Projekt su podržali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, domaćin svečanosti, zatim Senad Hadžifejzović koji će voditi program, te popularne estradne zvijezde Eldin Huseinbegović i Armin Muzaferija kao posebni gosti večeri.

Nadamo se da će se prijatelji Medrese još jednom odazvati našem pozivu i biti naši gosti na večeri darivanja „Uspješni za mlade“ u srijedu, 2. marta 2011. godine u 16 sati u školskom amfiteatru te time pružiti mladima šansu više da postanu uspješni.

(Dženan Handžić pomoćnik direktora za nastavu u Medresi Osman ef. Redžović)