Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Senad Karavdić ulazi u Skupštinu ZDK

altNakon što je Izvršni odbor KO SDA ZDK danas potvrdio odluke Kadrovske komisije SDA ZDK postalo je sasvim izvjesno da će Visoko dobiti jedno ministarstvo u izvršnoj vlasti kantona. Radi se o jako važnom ministarstvu finansija na čijem čelu će naredne četiri godine biti Amra Babić. Za one koji ne prate politiku ozbiljnije napominjem da je ovo ministarstvo po značaju faktički odmah nakon premijerske funkcije, a ministar/ica finansija je desna ruka premijeru. Da podsjetimo, Visoko je u jednom periodu imalo svog predstavnika na ovoj funkciji i to Sašenjku Jurišić. Međutim ono što je također jako važno, a što je postalo aktuelno nakon imenovanja pet od šest ministarskih pozicija SDA jeste računica po kojoj je, nakon imenovanja Bernadete Galijašević na poziciju ministrice obrazovanja, dr. Senad Karavdić ušao u Skupštinu ZDK. Naime, Bernadeta Galijašević je po broju osvojenih glasova na oktobarskim izborima dobila mandat skupštinskog poslanika, a ovim imenovanjem na mjesto ministrice u Skupštinu ulazi naredni SDA kadar po broju osvojenih glasova, a to je dr. Senad Karavdić. Također je interesantno da je naredni sa liste koji ulazi u Skupštinu, ukoliko dođe do nekih promjena, Mirza Ganić također iz OO SDA Visoko.

Ulazak dr. Senada Karavdića u Skupštinu kantona i odlazak Amre Babić na ministarsku poziciju također će uticati na promjene u OV Visoko jer će se njih dvoje morati povući iz zakonodavne vlasti OV Visoko, a njihova mjesta će popuniti slijedeća dva SDA kadra rangirana po broju glasova na prošlim lokalnim izborima, a to su Irma Jusufbegović i Dženan Bečar. Kladioničarskim rječnikom rečeno najnovija dešavanja u raspodjeli vlasti u ZDK kroz prizmu OO SDA Visokog imaju epilog 2/1. Što će reći, gubili su na poluvremenu 0:1 i u drugom poluvremenu preokrenuli na 2:1.

Nakon oktobarskih izbora činilo se da je Visoko kao grad doživjelo izborni politički debakl, ali na kraju utakmice uz Jasminu Zubić (SDP) koja je kompezacionom listom ušla u Federalni parlament, Amru Babić (SDA) na poziciji ministrice za finansije ZDK, Meldinu Ugarak (SBB) i dr. Senada Karavdića (SDA) u Skupštini ZDK sve to izgleda puno drugačije. Sad ostaje da vidimo šta ovi visočki kadrovi mogu uraditi za Visoko sa svojih novih pozicija.